Er is ruimte voor maximaal 5.000 woningen èn ruimte voor drone-technologie. | Foto: A. van Duijvenvoorde.
Er is ruimte voor maximaal 5.000 woningen èn ruimte voor drone-technologie. | Foto: A. van Duijvenvoorde. Foto: A. van duijvenvoorde

n PvdA vindt die combinatie niet realistisch

Raad kiest voor Unmanned Valley en maximaal 5.000 woningen

Politiek n Met de nodige mitsen en maren heeft de Katwijkse gemeenteraad zich vorige week donderdag uitgesproken voor een Unmanned Valley (een testcentrum voor drones) op het voormalige vliegkamp Valkenburg. Mits het de woningbouwplannen niet in de war schopt. Alleen de PvdA stemde tegen. Die partij vindt een combinatie van drones en woningen onrealistisch.

Bij een eerdere discussie vorige maand tekende zich al een meerderheid af in de gemeenteraad om zo'n testcentrum voor drones de kans te geven zich te ontwikkelen.

Het merendeel van de partijen vindt, dat zoiets niet ten koste mag gaan van het maximaal aantal woningen (5.000) dat op de Locatie Valkenburg gepland staat en zoals dat afgesproken is in het Masterplan Locatie Valkenburg.

Draai van jewelste

Zelfs KiesKatwijk gaat akkoord met het voorstel. Tot grote verrassing van het CDA. 'Haasnoot maakt hier een draai van jewelste! Hij slikt zijn verkiezingsbelofte in', roept CDA-raadslid Adger van Helden. 'Ja, ik heb jarenlang geprotesteerd tegen woningbouw, maar nu ben ik voor vanwege Unmanned Valley. Ik ben tot een compromis bereid', reageert Jaap Haasnoot van KiesKatwijk.

Hart voor Katwijk hoopt, dat met een Unmanned Valley er minder woningen worden gebouwd. Hart Voor Katwijk laat dat ook optekenen bij het besluit: tegen woningbouw.

Dat standpunt is geen verrassing. In november 2013 spraken meerdere partijen zich via een motie uit tegen woningbouw, omdat er toen onvoldoende zicht was op herstel van de woningmarkt. CDA, ChristenUnie en VVD verwierpen de motie.

Inmiddels is de woningmarkt weer aangetrokken en wordt de roep vanuit de regio groter om snel te starten met bebouwing op het vliegkamp.

De PvdA stemde als enige partij tegen. 'Wij zijn niet tegen Unmanned Valley, maar het gaat niet samen met woningbouw', maakt Nelly Smits duidelijk. 'Als de gemeenteraad zegt, dat het echt moet, dan moet u ook het lef hebben om te zeggen: we gaan voor Unmanned Valley, maar niet voor 5.000 woningen.'

Onderdeel van het raadsbesluit is een evaluatie over vijf jaar. Dan wordt bekeken hoe het staat met de ontwikkeling van Unmanned Valley in relatie tot woningbouw. 'En als dan blijkt dat die twee niet samengaan, halen we dan de stekker uit Unmanned Valley', vraagt Smits zich af.

'Als het niet zo goed gaat, dan gaan we door met bouwen', antwoordt René Slootweg van GemeenteBelangen. 'Maar het ligt in de lijn der verwachting dat Unmanned Valley groeit en dan moeten we misschien kijken hoe om te gaan met woningen.'

'Met dit besluit garanderen we nog niets. We geven aan wat Katwijk wil', maakt wethouder Klaas Jan van der Bent duidelijk. 'We houden vast aan het besluit van maximaal 5.000 woningen. U mag zeggen: minder bouwen, maar ik doe er niets mee, want we hebben iets toegezegd aan de regio.' Ook geldt nog steeds: eerst bewegen dan bouwen, voegt Van der Bent er aan toe.

'De komende vijf jaar gaan we de dronesector heel erg volgen. En waar het allemaal tot leidt, zullen we met elkaar gaan zien.' De wethouder belooft de raad actief te betrekken bij komende onderzoeken.


n Leiden wil woningen, bollenstreek Unmanned Valley

Het n plan Unmanned Valley Valkenburg (UVV) werd vorige week woensdagavond besproken in de Statencommissie van de Provincie Zuid-Holland. Ook daar speelde de tegenstelling kans versus bedreiging een rol.

Gemeente Leiden ziet een Unmanned Valley niet zitten. Volgens Leiden denkt alleen Katwijk, dat woningen en drones daar gecombineerd kunnen worden.

'Mooie woorden als adaptief en ontwerpend onderzoeken klinken wel eigentijds, maar leiden slechts tot uitstel van hele goeie plannen', zegt de Leidse wethouder P. Laudy. Hij dringt er bij de provincie op aan om vast te houden aan de woningbouwplannen.

Een heel ander geluid laat L. van Oostrum van Unmanned Valley Valkenburg horen. 'Unmanned Valley heeft de innovatiekracht en potentie om groot te worden. Negentig procent van alle drone-industrie zit in Zuid-Holland. Wij denken, dat het heel goed samen kan gaan met woningen.'

Van Oostrum meldt, dat een wereldbedrijf als Amazon interesse heeft in een vestiging in Unmanned Valley voor onderzoek naar 'deliverydrones'. 'Kom zelf kijken in Valkenburg en wij zorgen dat mensen van Google en Amazon aanwezig zijn.'

De vijf 'Bollengemeenten'(Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse en Teylingen) scharen zich achter de Katwijkse plannen voor Unmanned Valley Valkenburg. Dat blijkt uit een brief aan de Provinciale Statencommissie.

Afbeelding