Afbeelding
Foto: Sven vd Vlugt

Met de historie van Rijnsburg ben je nooit klaar

Ze is een duizendpoot, creatief en heeft een groot hart voor Rijnsburg en de rest van de wereld: Teuntje van Delft-De Weijer, hoofdredacteur van Uitgeverij Verhagen. Een van haar nevenactiviteiten is voorzitter van het Genootschap Oud Rijnsburg. Een vereniging die de historie van het bloemendorp hoog in het vaandel heeft staan. | Foto: Sven van der Vlugt.

In september dit jaar bestaat het GOR veertig jaar. 'Dit jubileum gaan we in september tijdens Open Monumentendag vieren', laat Van Delft weten. 'Het genootschap heeft een groot aantal vrijwilligers en met elkaar zorgen we er voor dat de geschiedenis van Rijnsburg in al haar facetten in ons prachtige museum wordt getoond. Zo zijn er regelmatig exposities die de historie van het bloemendorp weergeven. Of zoals nu een mooie tentoonstelling van schilderijen van Margreet Polane'. Binnenkort start de herinrichting van het mausoleum. Teuntje vertelt: 'Daar zijn we als Genootschap heel blij mee dat dit eindelijk gaat gebeuren. Tien jaar geleden hebben wij dit al aangekaart bij de gemeente Katwijk, omdat het niet goed ging met het gebied. Er is veel vandalisme. We moeten ons wel realiseren dat het mausoleum een graf is. Onze graven en gravinnen van het Hollandsche Huis liggen hier begraven en daar moet je waardig mee omgaan. Het mausoleum is de belangrijkste plaats van Rijnsburg. Hier, in het centrum, woonden de eerste mensen van Rijnsburg. In 975 behaalde Dirk III de overwinning op de Friezen en daardoor kon hij Rijnsburg stichten.

Het eerste en oudste archiefstuk in het nationaal archief is van Rijnsburg.' De discussie of Floris V hier nu wel of niet ligt begraven, vindt de voorzitter van het GOR niet het meest belangrijke. Teuntje: 'Het is door onderzoekers ook nooit bevestigd dat hij het niet zou zijn. Geschiedenis is boeiend en met de historie ben je nooit klaar'.

28 Wat is uw grootste angst?

Dat is als ik dood ga dat ik niets heb achtergelaten. Dan denk ik aan dingen die wat je voor anderen hebt gedaan. Ik hoop dat men kan zeggen dat ik iets voor anderen heb betekend .

20. Bent u gelovig?

Ja. Het is niet makkelijk om zo maar ja te zeggen. Juist niet. Ik geloof dat Jezus voor mij gestorven is en dat ik elke dag de kans krijg om opnieuw te beginnen. Ik geloof in eeuwig leven, na de dood. Bij moeilijke beslissingen die ik moet nemen laat ik mijn geloof meespelen. Kerk is daarbij een onderdeel.

Van huis uit ben ik evangelisch luthers opgegroeid. Toen ik in Rijnsburg kwam wonen ben ik na overweging gereformeerd geworden. En daar voel ik me bij thuis.

27. Wat kan u diep ontroeren?

Heel veel eigenlijk. Zoals vorige week toen de dauw op bomen en struiken bevroren was. Je ziet dan door de natuur hoe bijzonder de wereld is. Ook kan ik ontroerd raken in bijzondere momenten met mensen. Ben zelf best emotioneel, zeker als je afscheid van mensen moet nemen. Muziek en kunst daar kan ik allebei ik opgaan. Koptelefoon op en dan heerlijk genieten. Ik houd van verschillende soorten muziek. Van Toto, Cold Play en Kensington. Maar ook the voice en musicals. Ik vind het bijzonder dat ik al zo lang bij Rijnsburg Klassiek betrokken ben. Veelal zijn jonge musici van het Christina Concours bij ons te gast. Zo bijzonder als je zulk muzikaal talent hebt.

25. Wat was uw grootste blunder ooit?

Blunder, tja, dat zijn er wel meerdere, alleen kan ik ze niet meer zo voor de geest halen. Wel iets met humor. Zo leidde ik een paar jaar geleden een workshop voor architecten in de Uithof. Tijdens het vrije deel gingen we in drie groepen schaatsen, skiën en snowboarden. Het thuisfront had mij al geadviseerd om niet te gaan schaatsen. Ik ben opgegroeid aan het water, en wilde toch een rondje schaatsen. Al vrij snel kwam ik ten val en voelde direct dat mijn pols gebroken was. Ik liet niets merken, en na de workshop reed ik naar huis, met het idee met mijn echtgenoot naar het ziekenhuis te rijden. Eenmaal thuis vertelde ik over de workshop. Zei mijn dochter opeens: 'Mam, wat is er met je pols, er zit een grote bult op. Je bent zeker gevallen met schaatsen.'

18. Van wie zou u een toegestoken hand weigeren?

Van niemand. Nee, dat doe ik niet, dat is een kwestie van fatsoen. Ik zou ook niemand weten.

33.Welk boek ligt op dit moment op uw nachtkastje?

Wat erg: niet een, terwijl ik wel een lezer ben. De tijd ontbreekt me om een boek te lezen. Ik houd wel van lezen, vooral van moderne thrillers, die gaan over problemen in de wereld. Favoriet is schrijver Joel Rosenberg, die in zijn boeken intriges aankaart die nu spelen. Dat vind ik heel interessant.

Op vakanties neem ik altijd boeken mee en ook mijn E-reader. Op Schiphol ga ik altijd een boek halen. Boekenwinkels zijn zo leuk om kaften van boeken te bekijken en door te bladeren.

23. Waar staat u over tien jaar?

Ik hoop dat ik dan nog steeds actief ben, misschien iets minder dan nu. Ik zou meer gaan reizen en dingen bekijken. De wereld verder ontdekken. Op mijn bucketlist staat New York, waar ik al een paar keer ben geweest. Het is een magnifieke stad, het slaapt nooit, beweegt altijd. Het is zo groot en fantastisch.

30. Welke dag zou u willen overdoen?

Er is eigenlijk niet een dag die ik over wil doen. Dat houdt in dat ik bewust leef.

Maar als ik een moment mocht kiezen dan is dat het herbeleven van de blijdschap van de geboorte van onze kleinzoon van Daniël, alweer 16 jaar geleden.

Dat vond ik zo'n heftig moment.

Emotioneel maar wel heel mooi emotioneel.