Kabeljauw, verrassend anders. | Foto: HvH.
Kabeljauw, verrassend anders. | Foto: HvH. Foto: H. vom Hofe

Koken met Helma

Makkelijk n Regelmatig krijg ik enthousiaste reacties op mijn recepten. Daar zitten altijd nog mensen bij die denken dat zij mijn recepten niet kunnen maken. Grappig… want ik wil juist laten zien dat lekker koken echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Iedereen kan namelijk koken. En wat altijd mijn grootste voorwaarde is...ik moet gewoon gezellig mee aan tafel kunnen zitten.

Onderstaand menu kan je dus ook weer voor 90% op voorhand maken. De recepten zijn voor vier personen. Eet smakelijk!

Rode linzensoep

Voedzaam, gezond en lekker

Ingrediënten: 3 uien fijngesneden, 6 teentjes knoflook fijngehakt, 3 wortels in blokjes gesneden, 30 gram gember (geschild en geraspt), 20 kardemomzaadjes (schilletje er af halen), 2 el kurkuma, 1 liter water, 3 el komijnzaad, 400 gram rode linzen, 1 liter kokosmelk, 3 citroenen zowel rasp als sap, 1 el chili flakes, 3 el koriander gehakt, olijfolie. Blender.

Fruit de knoflook, gember en wortels in een pan met wat olijfolie. Voeg de kurkuma, komijn en kardemom toe. Voeg linzen en water toe en breng aan de kook. Zodra het geheel kookt voeg je de kokosmelk toe (beetje overhouden voor garnering). Zet het vuur lager en laat de soep zacht verder pruttelen. Als de linzen zacht zijn, pureer de soep dan met een staafmixer. Voeg wat zout en peper naar smaak toe. Voeg citroensap en rasp toe en pureer de soep nogmaals. Garneer de soep af met wat koriander wat chili flakes en scheutje kokosmelk.

Kabeljauw met courgette en rauwe ham in kalfjus

Verrassende combi

Ingrediënten: 4 stukken kabeljauw van 175 gr per stuk, boter of olie, 1 courgette, 200 gr rauwe ham, 200 gr. paddenstoelen naar keuze, bakje kiemgroenten, 2 tenen knoflook, rozemarijn fijngesneden, 100 gr. gesnipperde ui, 5 dl runderfond, 1 dl rode port, 2 dl rode wijn, 2 dl slagroom, zout en peper.

Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Fruit knoflook, ui en rozemarijn in een pan. Laat dit 5 minuten zachtjes koken. Voeg port, wijn en fond toe. Pureer de jus en voeg de paddenstoelen toe. Kook vervolgens het geheel tot de helft in. Breng de jus op smaak met zout en peper en zet weg tot gebruik. Kruid de kabeljauw met peper en zout. Snijd linten van de courgette en snijd de kern eruit. Bekleed de kabeljauw met de rauwe ham. Leg de linten courgette om en om op de kabeljauw.

Bereiding: Kwast de kabeljauw in met wat zachte boter. Bak de filet in de oven in ongeveer 15 minuten gaar. De oventijd is afhankelijk van de dikte van de vis. Verwarm de saus en voeg de slagroom erbij. Leg de vis op een bordje en garneer af met de kiemgroenten. Serveer de saus er bij.

Appelstrudel met ijs

Heerlijk winters tafereeltje op je bord

Ingrediënten: 5 middelgrote appels (geschild en in blokjes), citroensap, ½ kop sultanas verkruimeld, ½ kop gedroogde abrikozen gesneden, ½ kop walnoten, 2 el bruine suiker, 2 tl kaneel, 8 vellen bevroren filo deeg, 75 gr. gesmolten boter, 1 ei, melk, 2 el poedersuiker, muntblaadjes, vanille ijs, bakpapier, kwast.

Ovenstand 180 graden. Bekleed de bakplaat van uw oven met bakpapier.Meng de gesneden appel, sultanas, abrikozen, bruine suiker, kaneel en walnoten in een kom. Besprenkel met wat citroensap. Leg een stuk bakpapier op uw aanrecht. Leg er een vel filodeeg op en verspreid er dun gesmolten boter overheen. Maak vier lagen. Schep de helft van de vulling langs 1 kant. Rol de appelrol strak op. Begin met de kant van de vulling. Meng het ei met 3 el melk. Bestrijk de hele strudel met het ei mengsel en snij in drie stukken. Leg de strudel met de naad naar de onderkant op de bakplaat met bakpapier.

Lekker koken hoeft niet ingewikkeld te zijn

Herhaal dit alles om nog een strudel te maken. Bak de strudel ongeveer 12-15 minuten in de oven tot deze krokant en goudbruin zijn. Serveer op de bordjes. Bestrooi met poedersuiker. Leg er een bolletje ijs bij en garneer af met een muntblaadje. De strudel kan je een dag van te voren maken en koud wegzetten. Vervolgens hoef je deze alleen maar even af te bakken in de oven.

Apfelstrudel smaakt altijd. | Foto: HvH.
Afbeelding