Afbeelding
Foto:

'Ieder kind met plezier laten bewegen'

kinderfysiotherapie n Paramedisch Centrum Katwijk-Rijnsburg, onder meer gevestigd in het Zeehos, heeft versterking van twee kinderfysiotherapeuten. Een belangrijke stap, vindt Marcella Plooij. "De behandeling van kinderen verdient een specialistische aanpak". Plooij vormt een team met Susanne Heemskerk en Chantal van de Velde.

"Tijdens de 4-jarige masteropleiding tot kinderfysiotherapeut leer je over de motorische ontwikkeling van 0-18 jaar. Wanneer deze afwijkend verloopt kunnen wij signaleren waar het spaak loopt. De manier waarop kinderen pijn aangeven maakt het werk uitdagend. Jonge kinderen kunnen dat nauwelijks. Per ontwikkelingsfase beschikken wij over onderzoekmethodes."

Kinderen zijn bij veel klachten gebaat bij fysiotherapie. "Baby's die laat kruipen of een schedelafplatting hebben, kinderen met zindelijkheidsproblemen. Maar ook kinderen die niet leren fietsen, moeite hebben met schrijven of gymles. De sociaal-emotionele impact hiervan is soms best groot. Daarom is op tijd hulp inschakelen belangrijk. Uiteraard op een voor het kind passende manier, met een spelelement en leuke materialen. Ook ouders worden actief betrokken bij de behandeling. Je moet er creatief voor zijn. Als je het kind raakt boek je het beste resultaat."

De teamuitbreiding maakte een intensievere samenwerking met basisscholen mogelijk. "School is de uitgelezen plek om te behandelen. Zo kunnen we de leerkracht erbij betrekken. Handig, want problemen manifesteren zich vaak op school", aldus Plooij. De kinderfysio's houden ook spreekuur op diverse sportverenigingen.

Come4Sports

Voor de kinfderfysio's is er nog een belangrijke missie: "Helaas behoort Katwijk tot de gemeenten met de meeste gevallen van overgewicht onder kinderen. Daarom werken wij samen met Come4Sports, een mooi initiatief om kinderen in beweging te krijgen met een uitgebreid aanbod aan toernooien, sport- en spelactiviteiten. Ze doen het vol enthousiasme! Wij springen in als kinderen een bewegingsbeperking hebben die deelname belemmert. Samen zoeken we naar een passende activiteit. We willen ieder kind met plezier laten bewegen!"