De Economische Agenda gaat nu echt van start. Vijf bollenwethouders zetten hun handtekening. | Foto: W. Krol
De Economische Agenda gaat nu echt van start. Vijf bollenwethouders zetten hun handtekening. | Foto: W. Krol Foto:

Economische Agenda Duin- & Bollenstreek

Feestelijk n Storm en regen beukten op de kust van Noordwijk, maar dat kon de feestelijke aftrap voor de uitvoering van de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek in Hotels van Oranje niet verstoren.

Door Jos Draijer

Ruim 130 vertegenwoordigers van ondernemers, gemeentelijke/provinciale bestuurders en maatschappelijke organisaties waren bijeengekomen om de overgang van voorbereiding naar uitvoering van die Economische Agenda te markeren. De Commissaris van de Koning (CdK) in Zuid-Holland Jaap Smit en de landelijk voorzitter van VNO/NCW Hans de Boer waren gekomen om het belang van de Economische Agenda voor de streek te onderstrepen.

Topregio

CdK Jaap Smit prees de succesvolle samenwerking bij de totstandkoming van deze Economische Agenda. "Het laat zien dat men in de Duin- en Bollenstreek ook groot kan denken. De Provincie Zuid Holland wil daarom de hand uitsteken om met een gebiedsgerichte aanpak deze regio te ondersteunen", aldus Smit.
VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer noemde de Duin- en Bollenstreek een "Topregio in een topland Nederland: de bloembollenexport, ESTEC als High Tech centrum van innovatie, de geografische ligging, het woonklimaat, de lage werkloosheid dragen daar veel aan bij".

Wakker

Tegelijkertijd waarschuwde hij voor risico's zoals de economische gevolgen van een Brexit; over ruim een jaar al. De sectoren transport en logistiek, visserij, bloemen en bollen kunnen daardoor hard geraakt worden. Reden om Nederlandse ondernemers wakker te schudden. VNO/NCW komt daarom in januari met een campagne, aldus de Boer. Daarnaast moeten volgens hem de inspanningen opgevoerd worden om bedrijven uit Engeland hier heen te halen en zou er een overgangsperiode van drie jaar moeten komen.

Het startmoment van de uitvoering van de Agenda werd geïllustreerd met een videopresentatie over de projecten van de Economische Agenda, en geformaliseerd door het zetten van handtekeningen door de wethouders economische zaken van de vijf deelnemende gemeenten en de voorzitter van VNO/NCW Rijnland.


Peuterspeelzalen worden kinderopvang

kinderopvang n Vanaf 1 januari worden de kwaliteitseisen voor alle vormen van kinderopvang gelijk getrokken. Peuterspeelzalen komen dan officieel onder de kinderopvang te vallen. Dit is een gevolg van de nieuwe Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Het doel van deze harmonisatiewet is om verschillen tussen peuterspeelzalen en kinderopvang weg te nemen en te zorgen voor een betere afstemming tussen kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en onderwijs.

In Katwijk blijven alle peuterspeelzalen bestaan. Er is besloten de gescheiden peuteropvang zoals dat nu bestaat, te behouden. Bijna 1000 kinderen in Katwijk zitten op een peuterspeelzaal. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van het kind en de kwaliteit van de instellingen is, net als van de kinderdagverblijven, van hoog niveau.

De manier van betalen voor ouders met een kind op de peuterspeelzaal of op het kinderdagverblijf wordt vanaf 2018 hetzelfde. Ouders die beiden werken of studeren kunnen vanaf 1 januari ook voor de peuterspeelzaal kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag kunnen in aanmerking komen voor een inkomensafhankelijke tegemoetkoming van de gemeente. Ouders kunnen hiervoor een aanvraag doen bij de peuterspeelzalen zelf. Zij voeren de regeling voor de gemeente uit.

De gemeente en de besturen van de peuterspeelzalen vinden dat een minimale afname van twee dagdelen per week het uitgangspunt is. Hierdoor wennen kinderen sneller aan de peuterspeelzaal en is er meer tijd voor educatie en ontwikkeling. Ook heeft het een positief effect op de aansluiting op de basisschool. Kinderen die nu al naar de peuterspeelzaal gaan, mogen vanaf 2018 twee dagdelen komen, maar zijn hiertoe niet verplicht. Peuterspeelzalen passen waar nodig maatwerk toe.


Muziekquiz in de Boemerang

quiz n Op zaterdag 23 december houdt De Boemerang de MusiQuest Christmas Quiz.

Tegen het einde van het jaar wordt je altijd bedolven onder de Kersthits. Op Sky-radio staat dan het standaard lijstje op repeat. Hieraan wordt ook ongetwijfeld een ronde besteed. Legendarisch is ondertussen ook de live-muziek in de pauzes en na afloop. Dit keer zijn de heren van Stringmen weer te gast. De deuren gaan om 20.30 uur open en de start van de quiz zal rond 21.00 uur zijn. Inschrijven kan per team van max. 6 personen a 10 euro.

Stringmen speelt songs die door de jaren heen regelmatig voorbij blijven komen. Het duo, bestaande uit Jan en Alex van der Spek, heeft een voorliefde voor nostalgische songs van o.a. Neil Young en andere helden uit de popgeschiedenis. Alles wordt gebracht vanuit een ontspannen setting met akoestische gitaren, zang en zo nu en dan een mondharmonica. De Boemerang vindt je aan de Huetingstraat 36.