Grace Muzila en Unity Dow uit Botswana nemen een kijkje in het kooklokaal. | Foto: PR
Grace Muzila en Unity Dow uit Botswana nemen een kijkje in het kooklokaal. | Foto: PR Foto:

Minister uit Botswana bezoekt Vakcollege

kennismaking n Op vrijdag 8 december heeft de Minister van Onderwijs uit Botswana, Ms. Unity Dow, met een aantal leden van haar ministerie een bezoek gebracht aan Nederland. Vakcollege Rijnmond was uitgenodigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken geselecteerd om de delegatie uit Botswana te ontvangen. Onderdeel van dit bezoek was kennismaking met het voortgezet onderwijs in Nederland.

In Botswana krijgen leerlingen voornamelijk les op een traditionele manier met een docent voor de klas en de boeken op tafel. Dit wil het ministerie van Onderwijs in Botswana gaan veranderen naar een onderwijsvorm waarbij praktijk meer centraal staat. De minister wilde in dat kader op Vakcollege Rijnmond graag zien hoe deze school het onderwijs hierop heeft ingericht.


Adjunct directeur Erik Hazenoot van Vakcollege Rijnmond heeft allereerst een rondleiding gegeven waarbij de praktijklokalen van Techniek met de verschillende machines een grote indruk maakten. Ook vakroute Mens & Dienstverlening kwam aan bod waar leerlingen les krijgen in praktijkruimtes met een keuken, ziekenhuiszaal, kapsalon en babyverzorgingsruimte.

Het bezoek is afgesloten met een informatieve lunch waar vragen over en weer werden gesteld. De delegatie was erg onder de indruk van de werkwijze van Vakcollege Rijnmond en de praktijkmogelijkheden die hier worden geboden.


HHK houdt toerustingsochtenden

geloof n De evangelisatie- en zendingscommissie van de Hersteld Hervormde Kerk in Katwijk houdt – in samenwerking met Logos Instituut en Weet Magazine – een viertal toerustingsochtenden. Het thema daarvan is 'Levend geloof in 2018'. Sprekers zullen, elk op hun eigen manier, informatie geven over hoe je als christen om kunt gaan met kritische vragen van andersdenkenden.

Het zal elke christen weleens overkomen dat ze vragen over hun geloof krijgen van mensen uit hun omgeving. Op dat moment verwachten mensen een zinnig antwoord. De vragen zijn soms heel wezenlijk. Bijvoorbeeld: hoe kun je weten dat de Bijbel echt betrouwbaar is?

Christenen hoeven voor de beantwoording van zulke vragen niet zelf het wiel uit te vinden. Tal van christelijke denkers hebben daar al eens over nagedacht. De kunst is echter: waar vind je deze informatie?

Om die zoektocht te vereenvoudigen heeft de evangelisatie- en zendingscommissie van de Hersteld Hervormde Kerk in Katwijk vier sprekers benaderd. Zij zullen een presentatie of lezing houden over uiteenlopende thema's die allemaal te maken hebben met geloofsverdediging (apologetiek).
- Op zaterdag 13 januari spreekt Ruben Jorritsma van stichting Apologica. In zijn lezing geeft hij tal van argumenten die pleiten voor het bestaan van God.
- Op zaterdag 10 februari houdt Kees van Helden, directeur van stichting Schreeuw om Leven, een lezing over het onderwerp: 'Seksualiteit, abortus en jongerencultuur'.
- Op zaterdag 10 maart spreekt Jan van Meerten, coördinator van Logos Instituut en redacteur bij het christelijke, populairwetenschappelijke tijdschrift Weet Magazine, over het thema: 'Heeft God dit alles geschapen? En hoe zit het dan met evolutie?'
- Tot slot houdt ds. H. Lassche uit Rijssen op zaterdag 14 april een lezing over de historiciteit van de evangeliën.

Deze bijeenkomsten worden gehouden in de grote zaal van de Triumfatorkerk aan de Piet Heinlaan 7 in Katwijk. De zaal gaat om half tien open. Aanvang is tien uur. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De ochtenden worden om twaalf uur afgesloten.

Om deze ochtenden voor iedereen toegankelijk te maken wordt er een collecte gehouden. Logos Instituut (www.logos.nl) en Weet Magazine (www.weet-magazine.nl) zijn op deze ochtenden met boeken- en tijdschriftentafels aanwezig. Wie de ochtenden wil bijwonen, kan zich opgeven via eenz@hhkkatwijk.nl


Kerst in de Coligny

kerst-inn n Op eerste kerstdag vindt weer de jaarlijkse Kerst-Inn plaats in het wijkcentrum de Coligny, wijkcentrum van Wijkvereniging Koestal-Overduin-Zanderij.

Al veertig jaar houdt het Kerst-Inn comité op de eerste Kerstdag een samenkomst voor ouderen en alleenstaanden uit de KRV-gemeenten. De dag bestaat uit veel gezelligheid, zo worden er met elkaar kerstliederen gezongen en naar de kersttoespraak van de Koning geluisterd. Dit natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje. 's Middags wordt er een diner geserveerd en de dag wordt afgesloten met koffie en broodjes. De toegang is gratis, maar er wordt wel gecollecteerd voor de kosten van deze dag.

De Kerst-Inn begint om 11.00 uur. Men wordt dan ontvangen met een kopje koffie met banket.

Wie eerste Kerstdag in het gezelschap van anderen in een gezellige sfeer wil doorbrengen, kan zich vóór woensdag 20 december opgeven bij de familie Plug, tel. 4015286.