Vijftien 'vrijwillige gemeentereinigers' kregen een ZAP-speldje uit handen van wethouder Knape. | Foto: PvK
Vijftien 'vrijwillige gemeentereinigers' kregen een ZAP-speldje uit handen van wethouder Knape. | Foto: PvK Foto: Cor de Mooy

Terecht podium en speld voor ZAP-pers

Afvalruimers n Dit jaar heeft de gemeente bij monde van wethouder Jacco Knape de ZAP-per's (Zwerf Afval Pakkers) weer eens in het zonnetje gezet. Behalve lovende woorden van de bewindsman was er vorige week woensdag voor elk van de vijftien 'vrijwillige gemeentereinigers' een speldje, een attentie en natuurlijk ontbrak een kleurrijke ruiker niet.

Door Piet van Kampen

Opvallend was dat er hoofdzakelijk senioren de eer ten deel viel. Bij de jeugd moet het besef blijkbaar nog groeien zeker omdat zij een groot aandeel in de vervuiling leveren. 'De gemeente is bijzonder trots op jullie dat de omgeving schoon wordt gehouden. Wij doen er ook alles aan maar jullie zijn een welkome aanvulling. Als ik door het dorp fiets zie ik nog veel zwerfaval langs de fietspaden en wegen liggen' is zijn ervaring. Het is blijkbaar een gewoonte om afval her en der en ook op het strand te dumpen. Het is nog een lang traject van bewustwording' weet ook Knape. 'Daarom is het belangrijk om op scholen de jeugd te motiveren om de boel,schoon te houden'.


Ervaringen

Tijdens het opspelden van het kleinood kregen de Zappers de gelegenheid om elk hun ervaringen te vertellen. Jet Parlevliet: 'Ik haal zelfs het vuil uit de sloten en krijg veel positieve reacties. Eigenlijk moet iedereen dat doen en het is belangrijk om ook kinderen te inspireren' betoogde zij. De heer Jan Grundmann (76) is een oude rot 'in het vak'. Hij zet zich al 26 jaar lang in om de boel school te houden. Niet alleen in zijn directe omgeving maar ook op zijn wandelingen door het dorp en vooral bij de strandingangen. 'Mijn vrouw schaamt zich wel eens als ik vuil op raap'.De containers in zijn straat houdt hij ook schoon. Lachend: 'Het team Handhaving zegt wel eens: Bij Jan kan je uit de containers eten zo schoon als ze zijn'. 'Als ik grof vuil zie geef ik een belletje en dan wordt het opgehaald. Ze zeggen wel eens dat ik een onbetaalde kracht ben van de gemeente'.

'Hé joh, raap dat eens op'.


Aanspreken

Mevrouw Lesley Francis Evans woont pas vier jaar in Katwijk en is een trouw Zapper. 'In mijn vorige woonplaats Voorhout daar jouwden me ze nog wel eens uit als ik afval opraapte. Hier in Katwijk zijn de mensen veel aardiger en hebben er juist heel veel waardering voor. Ik spreek ze ook aan. Als ik zie dat iemand iets neer gooit op straat zeg ik gewoon: 'Hé joh, raap dat eens op'. In vergelijking met Voorhout is het hier een paradijs en dat wil ik graag schoon houden'. Haar tip: Beloon ook de kinderen eens om ze stimuleren de boel netjes te houden'.