Vertrouwen

Waar geen vertrouwen is in de toekomst, is vooruitgang onmogelijk. Het is een uitspraak van J.F. Kennedy tijdens zijn presidentschap. Maar, deze spreuk zou ook zo maar op de AOBK van toepassing kunnen zijn. Dat er vertrouwen is bij de Katwijkse ouderen in de AOBK blijkt ook weer uit de vele nieuwe leden die zich hebben aangemeld.

Deze nieuwe aanmeldingen geven weer vertrouwen aan het bestuur, vertrouwen in de toekomst, vertrouwen in elkaar, vertrouwen in de vooruitgang. Dat er vooruitgang met de AOBK geboekt wordt, blijkt wel uit diverse vlakken zoals o.a. de uitbreiding van de activiteiten die in de Zwanenburg plaats vinden. De actuele en nuttige informatie die de mensen met regelmaat ontvangen, al of niet in samenwerking met wijkwerk van het Welzijnskwartier, het aantal vrijwilligers die zich inzetten en opvallend zijn de 50-plussers die hierin een rol spelen, de vooruitgang die op landelijk gebied geboekt wordt samen met andere, plaatselijke, ouderenbonden.

Om op al deze facetten hier in deze column in te gaan zou te ver voeren. Veel leest u hierover wekelijks in de Katwijk Speciaal enkele worden soms wat minder belicht, zoals bijvoorbeeld dat de AOBK niet alleen voor oude mannentjes of vrouwtjes is. Of dat alles er niet alleen maar is voor de leden van de AOBK. Iedereen kan meedoen met de activiteiten. En wilt u eens meedoen om te proberen, dan is dit gewoon mogelijk. Denkt u zo'n lidmaatschap is voor mij toch te kostbaar? Kom praten. De AOBK is er voor iedereen.

Wat vrijwilligers betreft is er, als bij zoveel verenigingen, een harde kern. Mensen die je altijd ziet. Die altijd voor iedereen klaar staan en veel van hun tijd in het verenigingsleven steken. De verenigingen draaien voor een groot gedeelte op deze mensen en kunnen ook niet zonder hen. Maar toch hebben ook zij hulp nodig en zijn ook zij afhankelijk van de vrijwilliger die niet zoveel tijd te besteden hebben. Zonder hen kan een bond niet. Ze zijn dus net zo belangrijk.

Van veel organisaties is bekend dat er problemen zijn met het invullen van de vacatures van hun vrijwilligers. Enerzijds is dit van alle tijden, maar anderzijds mag ook de overheid dit zichzelf aantrekken. Sinds deze ontdekt heeft dat er door inzet van vrijwilligers veel te bezuinigen valt, wordt er te pas en te onpas in deze vijver gevist. Soms wordt hierbij dwang uitgeoefend; dat er door verenigingen vrijwilligers moeten worden geleverd. Het is een geheel ander kapittel. Het nieuwste is de MAG. In Katwijk wordt verenigingen gevraagd mee te denken met het opzetten van de maatschappelijke agenda de krapte in deze markt wordt op de koop toegenomen. De AOBK is zuinig op zijn vrijwilligers en wil dit laten blijken in een fijn samenzijn met hun vrijwilligers in de Zwanenburg. Kijk op www.aobk.nl