Gedeputeerde Rik Jansen en wethouders Mostert en Knape omringd door inwoners in traditionele kleding. | Foto: PR
Gedeputeerde Rik Jansen en wethouders Mostert en Knape omringd door inwoners in traditionele kleding. | Foto: PR Foto: PR

Bibliotheek Katwijk wint 'social sofa' voor beste provinciale innovatie

sofa n Op 4 december om vier uur 's middags werd aan de achterkant van Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever door de heer Rik Janssen, gedeputeerde Cultuur van Provinciale Staten van Zuid-Holland, een 'social sofa' uitgereikt aan Bibliotheek Katwijk.

Het was een uniek moment toen twaalf bibliotheken verspreid over Nederland dezelfde prijs in ontvangst namen. Alle twaalf zijn ze met hun eigen innovatieve project tot de beste in hun provincie uitgeroepen in een landelijke wedstrijd. Het winnende project voldoet aan de eisen om voor deze prijs in aanmerking te komen: het leidt tot verbinding in de buurt, het kan opgeschaald worden, én het is vooral innovatief! Dat is Bibliotheek Katwijk goed gelukt.

digiTaalhuis

Monique Kromhout, coördinator van het digiTaalhuis van Bibliotheek Katwijk is heel blij met de prijs. "De 'social sofa' staat symbool voor verbinding tussen mensen in de wijk en het tegengaan van sociale verkilling. Precies wat wij in het digiTaalhuis nastreven. Wekelijks komen hier op dinsdagmiddag vijftig tot zestig mensen samen die eerst met elkaar lezen in de zogenaamde leeskringen en daarna over een onderwerp met elkaar praten. Maar ook op andere dagen wordt er volop aan taalactiviteiten deelgenomen. Mensen van allerlei nationaliteiten ontmoeten elkaar in de bieb en beleven daar veel plezier aan. Hoe leuk is het dan dat die ontmoetingen ook buiten, op het terras achter de bibliotheek, een vervolg kunnen hebben. Daarom zijn we er trots op dat het bankje nu bij onze bibliotheek staat!"

De social sofa is ontstaan in Tilburg, naar een idee van cabaretière Karin Breurs. Zij heeft dit concept in 2006 bedacht uit onvrede over de sociale verkilling. Zij vond dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen omdat er veel behoefte bleek te zijn aan natuurlijke ontmoetingsplaatsen in de wijken. Hierdoor geïnspireerd, bedacht de Stichting Provinciale Ondersteuningsinstellingen voor bibliotheken (SPN) deze wedstrijd voor bibliotheken. Het meest innovatieve project waar samenwerking en verbinding centraal staat, maakte kans op de plaatsing van een bankje bij de locatie van de bibliotheek.

Bredere functie

Bibliotheken hebben tegenwoordig niet alleen meer de functie van 'het uitlenen van boeken' maar beschikken over een veel diverser aanbod. Ineke Blom, manager backoffice Bibliotheek Katwijk licht dat toe: "Dat merken wij in Katwijk ook. Op allerlei manieren speelt de bibliotheek een rol in de ontwikkeling van mensen. Kijk maar naar wat er hier in het digiTaalhuis gebeurt, óf op de 19 locaties van de Bibliotheek op school en op alle locaties van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in onze gemeente óf bij de activiteiten uit ons culturele programma. De bibliotheek is op een nieuwe manier van betekenis voor mensen."

Het bankje achter Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever is nu voor iedereen te bewonderen én te gebruiken. Een bank om gewoon even tijd voor elkaar te nemen, bij te kletsen of zo maar te zitten, een beetje rond te kijken of mensen te begroeten. De bank is van iedereen en voor iedereen, net als de Bibliotheek!


Katwijk is klaar voor de winter

winter n Als wegbeheerder zorgt de gemeente voor goede en veilige wegen. In de winterperiode vraagt dit extra aandacht. Om gladheidsbestrijding zo goed mogelijk uit te voeren, stelt de gemeente jaarlijks een uitvoeringsplan op. In dit plan staat onder meer beschreven op welke wegen wordt gestrooid en welke bestrijdingsmethoden en materieel worden ingezet.


Een goede voorbereiding is het halve werk

Om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de grillen van het weer is een flinke voorbereiding nodig. Elk jaar staat een groep medewerkers van de gemeente Katwijk klaar om gladheid te bestrijden. Van begin november tot begin april zijn deze medewerkers oproepbaar volgens een dienstrooster. De routes zijn actueel gemaakt, het strooimaterieel is allemaal getest en de zoutloodsen liggen vol met wegenzout. Het aanpassen van het uitvoeringsplan met de meest recente ontwikkelingen en ervaringen van het voorgaande jaar horen daar ook bij.


Inspelen op ontwikkelingen

De ontwikkelingen staan niet stil. De gemeente blijft zoeken naar mogelijkheden om gladheid beter te bestrijden en Katwijk bereikbaar te houden. Zo is voldoende strooizout ingekocht en routeaanpassingen gedaan. Daarnaast werkt de gemeente Katwijk samen met de gemeente Noordwijk door gezamenlijk zout in te kopen en samen en worden ervaringen en kennis uitgewisseld.

Strooiroutes

Hoewel de gemeente ernaar streeft de wegen zo begaanbaar mogelijk te houden, kunnen niet alle wegen of fietspaden voortdurend gladvrij gehouden worden. De strooidienst maakt gebruik van strooiroutes waarbij de eerste aandacht uitgaat naar de belangrijkste doorgaande wegen en fietspaden, de zogenaamde hoofdroutes.

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de zoutvoorraad overweegt de gemeente vervolgens de overige wegen ook te strooien. Hierin hebben locaties als gebieden rondom verzorgingstehuizen, winkelcentra, scholen en toegangswegen naar bushaltes prioriteit.

Wat kunt u zelf doen?

Uiteraard blijft het bij winterse omstandigheden van groot belang extra op te letten in het verkeer. Pas waar nodig uw snelheid aan. De gemeente zal zich inspannen om de wegen begaanbaar te houden, maar gezamenlijk bereiken we meer. Als iedereen de stoep vóór de eigen woning sneeuw- en ijsvrij houdt, of die van uw buurvrouw die wat minder goed ter been is, blijven woonwijken meer begaanbaar voor voetgangers. De gemeente geeft geen strooizout aan haar inwoners. Strooizout is verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten. Zo komen we gezamenlijk op een prettige en veilige manier de winter door.