De huidige speeltuin wordt verplaatst naar de Duinvallei. | Foto: Piet van Kampen
De huidige speeltuin wordt verplaatst naar de Duinvallei. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Optie vier voor verlengde Westerbaan krijgt groen licht

Vier n Het heeft wat voeten in de (natuur)aarde gehad maar na veel vijven en zessen, besprekingen en beoordelingen door een klankbordgroep en andere betrokken instanties lijkt dan eindelijk de kogel door de kerk. De keuze is gevallen op variant nummer 4 en wat dit betekent werd vorige week dinsdag aan een aantal belangstellingen uit de doeken gedaan.

Door Piet van Kampen

De weg om de plannen uit te voeren lijkt geplaveid en er zouden alleen nog wat hobbels op de weg kunnen liggen als er nog bezwaren kunnen worden ingediend hetgeen in deze afrondende fase niet voor de hand ligt.

Er kan nog een zienswijze worden ingediend tot 22 december. Vervolgens buigt het college van B&W zich hier op 23 januari 2018 hierover en gaat het voorstel op 15 februari naar de raad. Op 2 maart kan het dan definitief worden vastgesteld. Tenzij er dus geen bezwaren worden aangetekend kan er met de aanleg worden begonnen. In januari van 2019 zal de verlenging van de Westerbaan tot de Koningin Julianalaan/Boslaan - ijs en weder dienende - zijn voltooid.


Veiligheid

Er is nagedacht over de veiligheid. Het verlengde gedeelte wordt een 30 kilometerzone en een nieuw fietspad moet zorgen voor veilig fietsverkeer. Op twee plaatsen komt er een verhoogd plateau in het wegdek. Bij basisschool De Duinroos komt een veilige in- en uitstapplaats voor scholieren die per auto worden gebracht en opgehaald. Er wordt een rotonde aangelegd die aansluit op Zilverschoon.

Recente metingen wijzen uit dat bij toenemend verkeer het fijnstofgehalte binnen toelaatbare grenzen zal blijven.

Wat betreft geluidshinder zullen bewoners van de gravin van Burenlaan ondanks het verlengen van de bestaande geluidswal mogelijk meer hinder gaan ondervinden en met hen is hier over gesproken. De huidige speelplaats krijgt voor de komende tien jaar een mooi plekje in de Duinvallei. De variant waarvoor is gekozen biedt in de toekomst ook mogelijkheden om vanuit de nieuwe rotonde een aansluiting op de Meeuwenlaan te realiseren, iets wat een bewoner graag al in dit stadium had gezien.

Een andere bewoner vond het een slecht plan. 'Waarom al die haast? Er was tijd tot 2026 omdat tot die tijd van het huidige stukje Cantineweg gebruik gemaakt mag worden en nu moet het plotseling in 2019 klaar zijn. Heeft hij gelijk? Ieder heeft zo zijn eigen mening.