De overeenkomst wordt ondertekend door Dolf Kistemaker en Marco Witkamp. | Foto: PR
De overeenkomst wordt ondertekend door Dolf Kistemaker en Marco Witkamp. | Foto: PR Foto:

Gemeenten werken samen aan basiskaart

bgt n De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is sinds 1 januari 2016 dé gedetailleerde digitale basiskaart van heel Nederland geworden. Geografische informatie (geo-informatie) is de bron van alle digitale kaarten. Alle geografische informatie over fysieke objecten zoals gebouwen, wegen, water en groen is vastgelegd op deze digitale kaart. Door alle objecten op één uniforme basiskaart samen te brengen is informatie beter uitwisselbaar. Met de samenwerking willen de gemeenten de kwaliteit van het kaartmateriaal over onze grondgebieden naar een hoger niveau tillen.


De BGT kaart wordt gemaakt en beheerd door zogenaamde bronhouders. Dit zijn gemeenten, provincies, waterschappen, Rijkswaterstaat, Prorail en de Ministeries van Defensie en Economische Zaken. Zij zijn ook verplicht om de digitale kaart actueel te houden. Binnen de gemeentelijke organisaties neemt de vraag naar deze geo-informatie toe. Met de huidige technieken kun je bijvoorbeeld met de openbare maatschappelijke-, sociale- of economische gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, een kaart maken over een wijk. Ook is het mogelijk om thema kaarten te maken. Bijvoorbeeld een themakaart van alle putten die niet gereinigd kunnen worden door allerlei oorzaken. Team wijkbeheer krijgt in een oogopslag alle informatie die nodig is om een oplossing te zoeken. Op deze manier kan zo'n kaart gebruiken worden voor het beheer van de openbare ruimte.


Navigatie

Informatie uit de BGT staat op de website van Publieke Dienstverlening Op de Kaart. De gegevens kunnen hier gratis gedownload worden voor het gebruik in CAD- of GIS software. De informatie wordt vooral gebruikt door bedrijven en instellingen, denk bijvoorbeeld aan makelaars, architecten politie, brandweer en dienstverlenende bedrijven zoals energieleveranciers. Ook navigatiesystemen in de auto werken op basis van BGT gegevens.


Kwaliteit verbeteren

Hillegom, Lisse, Teylingen en Katwijk gaan dus samen de digitale kaart van hun grondgebied bijhouden. Een medewerker van de HLTsamen (werkorganisatie van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen)) zal in het team Geo-informatie van Katwijk de werkzaamheden coördineren en beheren. Landmeters van de gemeente Katwijk gaan de objecten inmeten. De volledig elektrische auto met Katwijk logo zal daarom ook in de HLT-gemeenten te zien zijn.