Het gezin Baghdasaryan weet zich gesteund door Frank van Delft, die zich inzet om hen in Nederland te laten blijven. | Foto: PR
Het gezin Baghdasaryan weet zich gesteund door Frank van Delft, die zich inzet om hen in Nederland te laten blijven. | Foto: PR Foto:

Armeens gezin verkeert in grote onzekerheid

n Weggerukt uit AZC Katwijk. Wat is hun toekomst?

uitzettingspoging n Welk lot wacht het gezin Baghdasaryan? Frank van Delft (34) maakt zich daar ernstige zorgen over. De geboren Rijnsburger en thans in Voorhout wonende inkoper bij een groot metaalreclyclingbedrijf maakt zich samen met zijn advocaat sterk om het gezin in Nederland te houden.

Door Piet van Kampen

Vanwaar dit particulier initiatief? Van Delft is een man die uit geloofsovertuiging iets voor de medemens wil betekenen. Een aantal jaren geleden leerde hij tijdens een verblijf in Oekraïne toen hij met de stichting Oekroe het land bezocht de armoede kennen. Later keerde hij er met zijn echtgenote Ellen terug om er uit naastenliefde goed werk te gaan doen. 'Ik heb daar de armoede leren kennen en dat greep mij aan' vertelt Van Delft.

Nu bekommert hij zich om de familie Baghdasaryan. Hij leerde het Armeense gezin kennen in het Asiel Zoekers Centrum (AZC) in Katwijk toen hij samen met zijn moeder via het IWAK daar pakketjes bracht. Er ontstond een familieband en met verjaardagen en feestdagen worden er wederzijdse bezoeken gebracht. Nu het gezin zich in een uitzichtloze situatie bevindt klimt Van Delft op de barricaden.


'Razzia'

Op 15 november werd het gezin in alle vroegte uit hun 'woning' van het AZC van het bed gelicht. Geheel onverwacht want er liep nog een procedure omtrent de zeer zwakke gezondheid van de vader Samuël. Nog voordat deze procedure werd afgerond werd hij geboeid en al - als een crimineel - mensonwaardig in een busje gestopt. Moeder Arphine en de dochters Ruzanna (14) en Ani (9) werden in een ander busje apart afgevoerd.

'Het leek wel een soort razzia' zegt Van Delft verontwaardigd. Het gezin werd door de Dienst Terugkeer & Vertek tijdelijk naar een uitzetcentrum in Zeist overgebracht. Dagen van onzekerheid volgden totdat de rechtbank in Den Bosch op maandag 20 november uitspraak deed dat het gezin voorlopig in Nederland mocht blijven. Om onbegrijpelijke redenen mochten zij niet terug naar Katwijk waar hun kamers nog leeg stonden maar werden tijdelijk in het AZC in Emmen gehuisvest. Een zogenaamd Generaal Pardon voor kinderen werkt niet. Vorig jaar kon er slechts één kind gebruik van maken en het nieuwe kabinet heeft dit niet op de prioriteitenlijst staan.


Afwachten

Het gezin dat 7 jaar geleden naar Nederland kwam en 5 jaar in het AZC in Katwijk verbleef en is ingeburgerd leeft in het ongewisse. Het is afwachten wat er nu verder gaat gebeuren. Kunnen de meisjes nog naar school en gaan sporten? Op het Pieter groen College sprongen klasgenoten voor Ruzanne in de bres en willen een petitie aan Defence for Children aanbieden. Wat is de uitkomst van de procedure met betrekking tot de gezondheid van de vader die onmogelijk terug naar Armenië kan? Komt er een moment dat aan alle onzekerheid een einde komt en het gezin definitief in Nederland kan blijven?

Van Delft plaatste een bericht op Facebook en er kwamen vele, vaak verontwaardigde reacties op over de huidige situatie. 'We moeten dit niet willen en strijden tegen het onrecht' spreekt Van Delft diep uit zijn hart. 'Samen moeten we blijven ageren en proberen iets te bereiken' klinkt het vastberaden. Momenteel is het alleen nog maar afwachten hoe alles verder zal gaan verlopen.


Vladimir Poetin komt naar Katwijk

Welzijnskwartier n Waar of niet? In een wereld waar fake news oprukt en de waarheid steeds meer onder druk staat start Welzijnskwartier een nieuw theaterproject.

Onder leiding van een professionele regisseuse gaan spelers met dit thema aan de slag. Wanneer is iets eigenlijk fake, hoe herken je het en faken we zelf ook wel eens iets?

Ben jij minstens 14 jaar oud en wil jij met jouw theatertalent de wereld laten zien wat dit actuele thema nou met ons doet? In samenwerking met jongeren, een theatermaakster en medewerkers van het Welzijnskwartier wordt er een supergaaf theaterstuk neergezet. Het project is een proces waarin jongeren samenkomen, het bewustzijn wordt vergroot en talenten worden ontdekt en ontwikkelt. Jongeren vanaf 14 jaar met dans-, zang-, rap- en acteertalent kunnen shinen op het podium. Liever achter de schermen bezig? Je bent ook van harte welkom wanneer jij liever aan de slag gaat met het decor, licht en muziek! Op 18 december aanstaande is om 19:30 uur de eerste kennismaking met elkaar in Huize Callao.


Albert de Hoop bij Succat Yeshua

profetieën n Op zaterdagavond 2 december, om 20.00 uur, spreekt Albert de Hoop bij Succat Yeshua, Baljuwplein 10a.

Albert woont sinds 2011, samen met zijn vrouw Silvia, in Jeruzalem en wandelt dagelijks over de oude stadsmuren van Jeruzalem om Gods beloften van herstel, troost en overwinning te proclameren. Aan de hand van de profeten gaat Albert in op de beslissende dagen waarin wij leven.