Infomiddag over keuzes rond de laatste levensfase

keuzes n Het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord houdt in samenwerking met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, Welzijnskwartier en de Algemene Ouderen Bond Katwijk op vrijdag 1 december een thema- en discussiemiddag voor ouderen, familieleden, mantelzorgers, die meer informatie wensen over dilemma's en vragen rondom de laatste levensjaren.

Welke medische mogelijkheden zijn er? Welke keuzes kun je maken als je zorgbehoevend wordt? Wel/niet reanimeren? Weten mijn familieleden wat mijn wensen zijn als ik, bijvoorbeeld, een infarct krijg? Wie van mijn naasten gaat voor mij beslissen als dat nodig blijkt? Wat mag, wat kan?


In de maatschappij worden hierover tal van discussies gevoerd. Het Ouderenberaad vraagt ervaringsdeskundigen en medische professionals ieder vanuit de eigen deskundigheid op diverse discussiepunten in te gaan.

Na de opening door middagvoorzitter is het woord aan dr. Dorothea Touwen. Zij is docent medische ethiek en recht in het LUMC. Ze houdt een inleiding over keuzes en wettelijke (on)mogelijkheden in de laatste levensjaren.

Vragen

Na afloop van het inhoudelijke programma is het mogelijk om met de aanwezige deskundigen door te praten en vragen te stellen. Dit zijn een plaatselijke huisarts, een klinisch geriater van de Alrijne Zorggroep, een vrijwilliger namens NVVE, de docent medische ethiek en recht, alsmede een deskundige op gebied van wilsverklaringen.

Wie van tevoren al enkele vragen heeft om aan het forum te stellen, dan kan men deze doorgeven door middel van de formulieren die klaarliggen. Alle vragen worden discreet behandeld. "De gestelde vragen worden echt allemaal beantwoord", aldus Nico van Beelen van de AOBK. "Is het niet meteen, dan op een later tijdstip."

Tot 16.30 uur is er volop gelegenheid om aan te sluiten bij anderen die over het thema willen doorpraten.

Film

Tijdens de middag worden filmopnames gemaakt. Van Beelen: "Wie niet gefilmd wil worden, kan dit vooraf kenbaar maken. Hier wordt uitdrukkelijk rekening mee gehouden. Ook tijdens de vragenronde wordt met grote terughoudendheid gefilmd. Ieders privacy wordt gewaarborgd.

De middag wordt gehouden in het Dienstencentrum Zwanenburg aan de Zwanenburgstraat tussen 13.30 uur en 16.30 uur. De toegang is vrij en aanmelden is niet nodig.