Wordt de rotonde op de Biltlaan aangepast? | Foto: Piet van Kampen
Wordt de rotonde op de Biltlaan aangepast? | Foto: Piet van Kampen Foto:

HOV-maatregelen minder zwaar

r-net n Vorige week maandag waren er een vijftigtal belangstellenden naar de informatieavond in de Ontmoetingskerk gekomen. Zij lieten zich uitvoerig informeren over de huidige stand van zaken rondom de voorzieningen voor het R-net voor het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). De meesten togen met een tevreden gevoel huiswaarts.

Door Piet van Kampen

De plannen die twee jaar geleden op de tekentafel lagen zijn behoorlijk aangepast. Geen rotondes op de Zeeweg ombouwen tot kruispunten met verkeerslichten, geen busbaan langs de oostkant van de Zeeweg dus geen kappen van bomen maar wel het aanleggen van een fiets- en voetgangerstunnel. Deze zal er sowieso moeten komen voor een betere verkeersdoorstroming en tijdwinst. Alleen over de juiste plaats moet hier nog een beslissing over worden genomen.

Er zijn twee opties: op de plaats bij het Waterloopje waar nu de huidige met verkeerslichten beveiligde oversteekplaats (zebrapad) is of even verderop dichter bij de N206 ongeveer ter hoogte van het Roversbrugpad. De laatste optie beoogt een snellere fietsverbinding Leiden-Katwijk-Noordwijk en andersom en lijkt een lichte voorkeur van de gemeente te hebben. De meeste bewoners uit de omgeving prefereren echter een tunneltje bij het Waterloopje.

Er wordt veel gebruik van gemaakt door schoolgaande jeugd, fietsers van Cleijn Duin naar de Koestal en andersom. Bovendien steken er veel buspassagiers over die aan de oostzijde van de Zeeweg uitstappen.

'Het is niet aan de Provincie maar aan de gemeente om hier een besluit over te nemen' gaf woordvoerder Rogier Gerritzen te kennen. Nog voor het eind van dit jaar wordt wel een besluit verwacht. In het aangepaste plan blijven de bushaltes aan de Zeeweg op de zelfde plek en ook de fietspaden op de Zeeweg blijven gehandhaafd waardoor de Nieuwe Duinweg niet extra zal worden belast zoals de leden van de burgerwerkgroep Smart Village Katwijk eerder vreesden. Ook heeft deze groep zich beijverd in het verzamelen van cijfers en gegevens om de eerdere plannen grondig te herzien. Vervolg op P3