Geert van Poelgeest vertelt over het succes van Operatie Steenbreek in Den Haag. | Foto: Piet van Kampen
Geert van Poelgeest vertelt over het succes van Operatie Steenbreek in Den Haag. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Meer groen en minder stenen voor een beter leefklimaat

steenbreek n Het is de laatste decennia een trend om nieuwe en bestaande tuinen en tuintjes van sierbestrating te voorzien. Hoveniers zijn zo langzamerhand vakkundige stratenmakers geworden. Het is vooral het gemak van weinig of geen onderhoud dat woningbezitters met een tuin waar voor gekozen wordt. Een ontwikkeling die bepaald niet bijdraagt aan een beter leefklimaat.

Door Piet van Kampen

Vorige week donderdag was er in het gemeentehuis een informatieve avond waarin een aantal betrokkenen met name van het burgerinitiatief Groengroep van gedachten wisselden hoe de gestaag toenemende verstening van tuinen kan worden geremd. Of liever nog, hoe tuinen die nog moeten worden aangelegd of gerenoveerd een overwegend groen karakter kunnen krijgen. Hier ligt een adviserende taak voor de hoveniers. Met een beetje creativiteit kunnen er mooie combinaties van steen en groen worden bedacht. Een ander punt waar aandacht aan zal moeten worden besteedt is de verwerking van het zoete regenwater. Het is belangrijk dat dit niet meer in het riool terecht komt maar in de bodem. Door de stijging van de zeespiegel rukt het zoute water ondergronds op en kan door een buffer van zoet water een halt worden toegeroepen. De gemeente treft steeds meer voorzieningen om het regenwater los te koppelen en niet meer in het riool weg te laten vloeien. Er zijn zogenaamde grastegels op de markt die het regenwater in de tuin doorlaten.

Steeds minder

Steeds minder groen betekent ook minder vogels, vlinders en insecten die nodig zijn voor de biodiversiteit in de natuur. Bovendien is veel groen belangrijk voor een gezond klimaat. Geert van Poelgeest toonde tijdens een presentatie hoe men in Den Haag al goed bezig is. Voor elke steen of tegel die uit de tuin wordt ingeleverd krijgt men een gratis plantje.

Wethouder Jacco Knape: 'Ik was vorig jaar in Den Haag en heb me over laten halen om ook Katwijk bij de landelijke actie aan te laten sluiten. Informatiefolder en promotie in de wijken moeten bijdragen tot bewustwording. We gaan stappen ondernemen'.