Prachtig sfeerbeeld van een verwoede strijd voor de Katwijkse kust. | Foto Maarten van Rijn
Prachtig sfeerbeeld van een verwoede strijd voor de Katwijkse kust. | Foto Maarten van Rijn Foto:

Strandrace trekt toppers uit Nederland en België

n Van Zandbeek weer sterkste op het strand

Wielrennen n Ronan van Zandbeek heeft zaterdag voor de derde keer achtereen de Katwijk Fietst Strandrace gewonnen. De Brabander bleef in een eindsprint Jasper Ockeloen en Bram Imming voor. Ockeloen is nu de nieuwe leider in het klassement van de topcompetitie strandrijden in Nederland.


Van Zandbeek kreeg de overwinning niet cadeau. Waar hij in de voorgaande edities lopend met zijn fiets omhoog de finish over kon gaan, moest hij nu diep gaan. Bij de dames won de Haarlemse Yvonne de Jong met overmacht.


De Katwijk Fietst Strandrace maakte voor het eerst deel uit van de topcompetitie. Dat had tot gevolg dat veel landelijke toppers de reis naar Katwijk maakten. In totaal werden zaterdagmiddag 350 deelnemers weggeschoten. De organisatie toont zich tevreden met dit aantal. Omdat de wedstrijd wordt afgewerkt in vier ronden van tien kilometer kan er nu eenmaal een beperkt aantal renners meedoen.

"We staan met ons vrijwilligerskorps organisatorisch als een huis. Wij hebben nu bewezen dit soort wedstrijden aan te kunnen. Volgend jaar weer een editie", zegt Rob Onderwater, voorzitter van de Stichting Katwijk Fietst.


Voor de rijders lag er zaterdag een loodzwaar parcours te wachten. Door de storm in de vrijdagnacht waren de strandopgangen in de Noord en bij de KRB-post moeilijk begaanbaar door opgestoven zand. Vooral op de strandafgang bij het Wantveld hadden de rijders de grootste moeite op de fiets te blijven.
Het maakte de strijd heroïsch. Voorin ontwikkelde zich een interessante strijd, waarin vijf renners voortdurend stuivertje wisselden. Bij de cyclosportieven sloeg de man met de hamer genadeloos toe. Een aantal renners stapte uitgeput af.
Het elitekorps leverde een prachtig schouwspel af. Bij de Uitwatering was voor de toeschouwers goed te volgen hoe de strijd zich ontwikkelde. Honderd meter voor de meet trok Ronan van Zandbeek de sprint aan. Zijn bijnaam 'De Verschrikkelijke' maakte hij met verve waar.


Unieke muzikale ode aan Katwijk

Durrep n We kennen het allemaal. Het begint als een geintje en voor je het weet wordt het groter en dan sta je een jaar later op verschillende podia en fora met de primeur van wat ooit als dat geintje begon.

We hebben het hier over een idee van oud-collega's, tennis- maar vooral muziekvrienden Herman Pennings, Dirk Plugge (The Faces), Ed van den Berg en Peter Winters (The Faces). Ze zijn allen lid van Tennisclub MVKV en ze hebben een gezamenlijke interesse voor muziek die verder gaat dan de gemiddelde muziekliefhebber. Ieder jaar, in december, organiseren zij de befaamde MVKV Muziekquiz.

Deze quiz is bij de liefhebbers uitgegroeid tot het evenement van het jaar. De quiz is niet alleen maar een opsomming van vragen maar staat bol van de muzikale creativiteit. Live gespeelde intro's, guilty pleasures en sing-a-longs worden op virtuoze wijze gemixt met pittige vragen. Deelnemers moeten vaak diep in hun muzikale kennisbank duiken om de juiste antwoorden te vinden. Het is dus niet verwonderlijk dat de uiteindelijke winnaars ook terecht een jaar lang bekend mogen staan als muzikale popprofessoren van Katwijk.
Steevast onderdeel van de avond is het verrassingsoptreden van een bekende nationale of internationale artiest. Zo zijn o.a. Tina Turner, David Bowie, Leonard Cohen, Annie Schilder en de Bee Gees al bij de tennisclub op het podium verschenen. Allen uitgebeeld door leden van de tennisclub zelf.

Vorig jaar was Wim Sonneveld aan de beurt om zijn bekende lied 'Het Dorp' te zingen. Tijdens het optreden kon men een speld in het publiek horen vallen. De MVKV huisband, dit keer aangevuld met accordeonist Gerard Zuiderduijn (West Coast) wist met dit nummer de juiste snaar bij het publiek te raken.

Tijdens het spelen van dit nummer voegde zanger Dirk Plugge tot een ieders verrassing een couplet in het Kattuks dialect toe. Dit bleek zo'n succes dat overal waar de heren optraden dit nummer moest worden gespeeld. Dirk ging er verder mee aan de slag en kwam met een volledig Kattukse tekst. Dat ging als een lopend vuurtje door Katwijk, want velen herkenden zich, of een situatie, min of meer in die tekst. Een tekst welke in brede zin ingaat op de ontwikkeling van het 'dorp Katwijk' en zijn bewoners, zo werd Het Dorp Ut Durrup en de gelegenheidsformatie noemt zich geheel toepasselijk Dirruk.

Collega-muzikanten uit het dorp drongen er bij Dirruk op aan om dit nummer officieel op te nemen. Op een snikhete zomerse dag aan het Katwijkse strand werd besloten om te kijken wat de mogelijkheden waren. De heren doken, samen met gelegenheidsproducer Jack Glasbergen, de studio in om een demo op te nemen, en ja, maides in een minirok, de Casae Carae, Maeribel, op naar de Blauwe Bock. Ut lag daer ergens an de kust, dat plaetsje had nog zundagrust, is nu een feit.

Het geintje werd een groot project en vrijdagavond 17 november zal in café de Blauwe Bock rond circa 20.00 uur de primeur, en tevens presentatie van het nummer Ut Durrup van Dirruk plaats vinden. Binnenkort is het nummer ook te streamen via Spotify en er zijn plannen voor een clip op YouTube. Uiteraard speelt Dirruk het nummer ook weer op de aanstaande Muziek Quiz bij TC MVKV, want daar liggen toch de roots van het nummer.