Ria de Best neemt de traplift in gebruik. | Foto: Piet van Kampen
Ria de Best neemt de traplift in gebruik. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Katwijk in Vogelvlucht

zolder n 'Dit project heeft heel wat voeten in de aarde gehad' begon Hans Schonenberg, voorzitter van het Genootschap Oud Katwijk en de Klederdrachtgroep zijn toespraak vorige week vrijdag in het Katwijks Museum. Enkele tientallen genodigden waren aanwezig om tijdens een korte ceremonie de traplift naar de zolder in gebruik te nemen. Een voorziening waar lang naar werd uitgekeken.

Door Piet van Kampen

'Het was een doorn in het oog dat minder validen de zolder niet konden bereiken' sprak Schonenberg. 'We zijn blij met deze laatste uitbreiding en verbetering'. Eerder was beneden de Mark Parlevlietzaal al opgeknapt en later ook de Katwijk aan de Rijnzaal. Bleef over de vurige wens om de zolder op te knappen en een traplift aan te brengen voor de minder validen.

'Dankzij onze zuinige penningmeester en een genereuze gift van Fonds 1818 is deze wens in vervulling gegaan' kon een tevreden voorzitter toelichten. 'Het heeft wel veel tijd in beslag genomen en een werkgroep heeft gebrainstormd hoe de toegang tot de zolder kon worden aangepakt. Er werd onderzoek gedaan om een lift aan te brengen maar dit bleek helaas niet mogelijk vanwege de constructie van het gebouw. Samen met de Welstandscommissie heeft het wel de nodige hoofdbrekens gekost' lichtte Schonenberg toe.


Overzichtelijk

De zolder die dus vanaf nu ook voor elke bezoeker bereikbaar is heeft de naam Katwijk in Vogelvlucht gekregen. Deze term is gebaseerd op de Canon van Katwijk. In overzichtelijke glazen vitrines zijn beelden en voorwerpen uit heden en verleden te bewonderen. De Romeinen, de Bataven, de Zoutziederij, natuurlijk de visserij en andere zaken uit het verleden maar ook het recente Kustwerk zijn er overzichtelijk uitgestald. Een replica van een kano van de Engelandvaarders is een blikvanger in de expositieruimte waar de bezoekers vol interesse alles bekeken nadat de traplift officieel werd 'vrij gegeven'.

Het was aan Ria de Best om het eerste ritje te maken nadat zij samen met Schonenberg de naam van de zolder had onthuld.