De Rijnstraat wordt een 30 kilometerzone. Voorlopig is de straat nogal onveilig. | Foto: Piet van Kampen
De Rijnstraat wordt een 30 kilometerzone. Voorlopig is de straat nogal onveilig. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Verkeersader Rijnstraat moet veiliger worden

inspraakavond n Het is niet van vandaag of gisteren dat de verkeersproblematiek in de Rijnstraat weer aan de orde was. Vorige week dinsdag konden inwoners tijdens een bijeenkomst in de Open Hof hun zegje doen, wensen, ideeën maar vooral ook klachten kenbaar maken. Dat de opkomst groot zou zijn was op voorhand al een gegeven.

Door Piet van Kampen

'Het is ingewikkeld maar een uitdaging. De ontwikkelingen met de N206 zijn bepalend en hebben ook een effect op het verkeer in de Rijnstraat en de Molentuinwewg' gaf wethouder Klaas Jan van der Bent te kennen. 'Maar we wilden de aanpak van de Rijnstraat niet vooruit blijven schuiven en gaan nu beginnen' sprak hij kordaat. 'Er moet een betere invulling komen met een 30 kilometer weg en ook zullen er hier en daar leidingen vernieuwd moeten worden waar overigens al mee begonnen is'.


Verkeersdrempels

Dat de straat een 30 kilometerzône zal worden staat buiten kijf. Maar over de invulling hoe dit te realiseren zijn de geleerden het nog niet over eens. Verkeersdrempels is een heikel punt in deze. De heer Vreeburg ziet ze graag in de plannen opgenomen maar enkele andere belanghebbenden vrezen geluidsoverlast door trillingen in de weg. Daar hebben sommigen slechte ervaringen mee. Een van de gevaarlijkste punten is het gedeelte in de bocht Bij de Roskam vanaf de Groote Steeg en de kruising met de Van Egmondstraat.

De heer de Mooij, bewoner van deze straat: 'Er fietsen dagelijks vele tientallen scholieren vanuit de Van Egmondstraat naar de Overrijn. Het is een bijzonder gevaarlijk kruispunt. Ik heb het eens geturfd en tijdens drukke lesuren waren het er 320. Vooral als ze in groepjes rijden zijn ze vaak onvoorzichtig' heeft hij ervaren. Enkele maanden geleden gebeurde er op deze kruising trouwens ook al een ongeluk (pvk).


Mogelijke voorzieningen

De belangstellenden konden schriftelijk allerlei ideeën indien die zullen worden bekeken en meegenomen in de vervolgfase als waarschijnlijk nog dit jaar een tweede bijeenkomst wordt belegd. Als de 30 km zone er zal zijn komen er dan flitspalen was een van de vele vragen.

Van der Bent: 'Daar gaat de gemeente niet over, dat is een zaak van de politie' waarop de wedervraag kwam hoe er gehandhaafd kan gaan worden. 'Dat is een uitdaging voor de politie' gaf Van der Bent aan. 'Het blijft een drukke straat'. Strepen op de weg bij gevaarlijke kruispunten, bloembakken die verkeersremmend moeten werken, stoplichten bij het kruispunt Van Egmondstraat/ Rijnstraat, haaientanden op de weg in de Rijnstraat en het verkeer vanuit de Van Egmondstraat voorrang geven. éénrichtingsverkeer; het waren zomaar een aantal suggesties die middels stickers op de overzichtskaarten op de tafels konden worden geplakt.

De heren Aarentz en Volbeda kwamen met de volgende suggestie: 'Maak van het gedeelte bij de Roskam en andere onveilige plaatsen een betegeld gedeelte en breng er lage lantaarnpalen aan. Dat geeft een dorpskarakter en zal waarschijnlijk tot langzamer rijden kunnen leiden'. Op zich aparte insteek waar waarschijnlijk nog niet eerder is over nagedacht. Aanvullend groen in de straat is ook een wens van enkele bewoners. Kortom voldoende suggesties om mee aan de slag te gaan. De bedoeling is dat als de plannen zijn goedgekeurd volgend jaar mei een begin met de klus kan worden gemaakt.


Najaarsmatinee Kamerkoor Cantilene

concert n Op zaterdagmiddag 11 november geeft het Kamerkoor Cantilene een Najaarsmatinee in kerkgebouw De Fontein aan de Willem de Zwijgerlaan. Aanvang 16.00 uur, kerk open om 15.30 uur.

Het koor zal deze middag o.a. Psalm 42 uitvoeren. Dit werk werd in 1837/1838 gecomponeerd door de componist Felix Mendelssohn Bartholdy, voor gemengd koor, solisten en orkest. Hij schreef de muziek op de Duitse vertaling van Maarten Luther. Cantilene zingt het uit zeven delen bestaande werk met medewerking van Felix Justin aan de vleugel. De bekende Katwijkse sopraan Jacomina van der Plas zingt de solo's. Verder staat er a capellamuziek van Franz Schubert, Josquin Deprez, Zoltán Kodály en Adriano Banchieri op het programma. Het geheel staat onder leiding van Lorenzo Papolo, die het koor al ruim tien jaar onder zijn hoede heeft.

Kaarten voor dit matinee (à 10 euro) zijn verkrijgbaar bij de leden, in de kerk en bij Adri van Rijn (telefoon 4029682).

Felix Justin begeleidt Cantilene op de vleugel. | Foto: PR