Afbeelding
Foto: pr

Geef afval een toekomst

Kunt u het zich nog herinneren? De zware, ijzeren afvalbakken die vroeger een keer per week op de stoeprand stonden? Dan kwam de vuilniswagen langsrijden en werd al het afval in een keer meegenomen.

Via de vuilnisbelt belandden de aardappelschillen, kapotte spullen en alles wat we niet meer nodig hadden in de verbrandingsoven. Die tijd ligt ver achter ons. We zijn niet alleen wat ouder geworden, maar ook veel wijzer.

Ieder jaar produceren we miljoenen kilo's afval

En dan bedoel ik restafval. Wist u dat het verwerken van restafval duur is? Voor elke 1.000 kilo restafval die we storten of verbranden, betaalt de gemeente extra belasting. Via de afvalstoffenheffing betaalt u daaraan mee. Als we thuis ons afval al sorteren, hebben we met z'n allen minder restafval dat verbrand hoeft te worden. Van afval sorteren profiteren we dus allemaal!

Geef afval een toekomst

Nu wilt u natuurlijk weten wat er met uw gesorteerde afval gebeurt. Van papier en karton maken we boeken, tijdschriften en kranten. Groente, fruit, bloemen, koffiefilters, etensresten en papieren theezakjes verwerken we tot compost en biogas waarmee we kassen verwarmen. Kapot glas is de grondstof voor nieuwe flessen en potten. En van plastic verpakkingen maken we fleece kleding.

Het zijn maar een paar voorbeelden van afval dat een tweede leven leidt.

Een kwestie van omdenken

Maak van afval sorteren een goede gewoonte. Het is vooral een kwestie van omdenken: u gooit geen afval weg, maar u spaart waardevolle grondstoffen op.

Iedereen kan afval sorteren. Ik ken mensen die dat zelfs vier hoog doen. Zo wordt die doos waarin u spullen thuisbezorgd heeft gekregen een mooie verzamelbak voor oud papier en karton. Verenigingen, scholen en kerken zijn er blij mee.

Plastic, blikken en drankkartons brengt u naar het milieuparkje bij de supermarkt als u boodschappen gaat doen. Kijk, dan zijn we met z'n allen al goed bezig. Meer over het sorteren van afval leest u op www.katwijk.nl/afval.

Doet u ook mee?

Of u nu woont in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg: we willen allemaal een schone, leefbare gemeente. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen. Voor onze kleinkinderen. En voor hun kinderen. Dat doen we samen, voor elkaar. Ik zet mij er met hart en ziel voor in. U doet toch ook mee?

Reacties naar: samenvoorelkaar@katwijk.nl


Creatieve ochtend

vernieuwing n In de Pniƫlkerk is er op woensdag 8 november om 9.30 uur een creatieve ochtend.

Tine Visser spreekt over het thema 'Vernieuwing'. Na een pauze wordt iets leuks gemaakt voor het najaar. Indien u een tangetje hebt, dit graag mee nemen. De kosten zijn 10 euro.

Opgeven kan t/m 4 november via janny_schaap@hotmail.com.