Riet van den Vijver vertelt vol verve over haar schilderijen. | Foto: Piet van Kampen
Riet van den Vijver vertelt vol verve over haar schilderijen. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Flink vleugje nostalgie tijdens Kattuk-Binse avond

binders n Reeds eerder werden er in de dorpskernen specifieke dorpsavonden gehouden die een succes werden. Het Rijndorp mocht uiteraard niet achterblijven en het was vorige week donderdagavond een gezellige en volle boel. Waar anders dan de plaats bij uitstek, in 'De huiskamer van Kattuk Binnen', De Roskam.

Door Piet van Kampen

Adri van Beelen was de spreekstalmeester tijdens deze door de Bieb in samenwerking met de Wijkraad Katwijk aan de Rijn georganiseerde avond. Zo'n klusje is hem op het lijf geschreven. Hij opende de avond dan ook met een gedicht waarin alle ins en outs van het dorp literair waren samengevat. De zinsnede: 'Tussen haring en ui wonen bijzondere lui' ging er dan ook in als een nieuwe haring - met of zonder ui - bij de ware liefhebber.

Nico Kleijne had een quiz in elkaar gedraaid die gelardeerd was met vragen over het heden en verleden van het dorp. Beeldmateriaal van toen en nu was voor velen herkenbaar maar af en toe wat geroezemoes verraadde toch dat er toch nog even moest worden gegist naar de juiste antwoorden. Er waren ook instinkertjes bij zoals bijvoorbeeld welke straat in Katwijk aan de Rijn naar bekende huisartsen was vernoemd. De Jaap Bergmanstraat en de Huetingstraat zijn alom bekend maar de Jaap Bergmanstraat ligt op Katwijk aan Zee's grondgebied en daar gingen sommigen dus duidelijk de mist mee in. Uit welk jaartal De Roskam dateert was voor sommigen die er toch al vele voetstappen in hebben gezet ook even om de hersenen laten kraken uit welke van de drie jaartallen kon worden gekozen. Uiteindelijk was er toch een winnaar met de initialen B.R. die van een lekker etentje in De Buuren mag gaan smullen.

Van Beelen voelde enkele bekende Kattukkers aan de tand. Jan Bekker mocht vertellen over zijn schilderkunsten begeleid met fraaie beelden. Henk van den Eshof en Gerard van Beelen reden geen scheve schaats toen zij voor IJsclub Voorwaarts en het nieuwe boek de nodige promotie maakten. Riet van den Vijver verhaalde vol verve over haar schilderijen met prachtige beelden uit het dorp. Erwin Jonker zette de Zeeverkenners in het daglicht en Ruud van Rijn dook – als bijna historicus - in de geschiedenis van het dorp. Een zeer amusante avond.