Afbeelding
Foto:

Lezing over het oude Nineveh in de bieb

assyrië n In het Rijksmuseum van Oudheden is van 20 oktober t/m 25 maart een grote tentoonstelling over Nineveh te zien, ooit de grootste stad van de wereld en hoofdstad van het Assyrische rijk. Lucas Petit, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden, neemt u tijdens zijn lezing op 13 november in de Hoofdbibliotheek mee op reis naar het oude Nineveh.

Lucas Petit brengt u terug naar de eeuwen daarna waarin legendarische verhalen over de stad ontstonden en naar de 19e en 20e eeuw waarin archeologen de ruïnes ontdekten en onderzochten. Het verhaal eindigt bij de afgelopen jaren, waarin IS grote delen van Irak bezette, waaronder ook de naast de ruïnes van Nineveh gelegen stad Mosul. IS vernielde veel erfgoed, ook in Nineveh. Petit legt uit wat er wereldwijd wordt gedaan om dit erfgoed te beschermen en te reconstrueren.

In een tijd waarin Alexander de Grote nog niet was geboren en het Romeinse rijk nog niet bestond, verrees in het Nabije Oosten een wereldrijk met indrukwekkende steden en een imposante architectuur: het Assyrische rijk. Het kerngebied lag in het huidige Irak en Syrië, en het rijk strekte zich uit van de Middellandse Zee tot ver in het Iraanse binnenland en van Turkije tot Zuid-Egypte. In het eerste millennium v.Chr. was Nineveh de hoofdstad, en het was een tijdlang met 100.000 inwoners zelfs de grootste stad ter wereld. Legendarische koningen als Sennacherib en Assurbanipal lieten monumentale paleizen en tempels bouwen, versierd met de prachtigste reliëfs. De bloeitijd van Nineveh stopte abrupt in 612 v.Chr., toen een strijdmacht van Meden, Perzen en Babyloniërs de stad vernietigden. Met Nineveh viel het eens zo machtige Assyrische rijk.

Aanvang 20.00 uur. Toegangskaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in alle bibliotheekvestigingen. Prijs voor bibliotheekleden € 6,- en voor niet-leden € 8,-.