Na ruim 50 jaar in het vak heeft Jan Oomen tijd voor leuke dingen. | Foto: Piet van Kampen
Na ruim 50 jaar in het vak heeft Jan Oomen tijd voor leuke dingen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Voor Jan Oomen zit het er nu echt op

Pensioen n Vorige week donderdag was de laatste werkdag voor Jan Oomen (67). Hij heeft een arbeidzaam leven als opticien is achter de rug. 'Ik zal mijn klanten zeker gaan missen,' weet de afscheid nemende filiaalhouder van Eye Fashion nu al. 'Maar vervelen zal ik me zeker niet'.

Door Piet van Kampen

Het gebeurt tegenwoordig niet zo vaak meer dat iemand vanaf de schoolbanken tot aan het pensioen voor dezelfde 'werkgever' zijn beroep uitoefent. De keten Eye Fashion, met een filiaal aan de Voorstraat in Katwijk waar Oomen nu is afgezwaaid, is opgezet door de fa. Van der Wiel uit Leiden, zijn eerste werkgever. Voordat het de naam van de huidige keten werd stond het bekend als Bril '58. De naam van het bedrijf deed er niet toe, want vakman Oomen werkte al die jaren als filiaalhouder met veel plezier. Twee jaar geleden bereikte hij al de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar, maar van stoppen was nog geen sprake. 'Wel ging ik minder werken en bouwde langzaam af tot nog maar een dag per week. Dus de overgang zal niet zo groot zijn, maar één ding is zeker: ik ga mijn klanten missen', is hij nu al van overtuigd. Andersom zal dat ook zo zijn, want tijdens zijn laatste werkdag was het echtpaar De Vos in de winkel. 'Jan we zullen je gaan missen, hoe moet dat nou?' Hoe dat nou moet? Daar maakt Oomen zich geen zorgen over. Filiaalhouder Nico Vroome neemt het stokje van hem over en weet zich gesteund door de vakkundige Maaike van Beelen die er al ruim 12 jaar werkt.

Vrije tijd

De invulling van de vrije tijd is geen probleem. 'Vliegtuigen spotten doe ik al jaren. Niet alleen bij Schiphol, maar ook in Duitsland, Turkije en waar ik ook kom. Daarnaast heb ik een grote moestuin waarin ik veel uurtjes doorbreng. 'Ook ga ik samen met mijn vrouw weer een paar verre reizen maken' geeft Oomen aan. Hij zal beslist niet in een gat vallen nu het werk erop zit. 'Elke dag was leuk en ik heb het met heel veel plezier gedaan'.