Nationale top bij Katwijk Fietst Strandrace

Fietsen n De Katwijk Fietst Strandrace is toegetreden tot de topcompetitie van Nederland. Op zaterdag 11 november worden om 12.30 uur de nationale toppers aan de start voor strandpaviljoen Zomers verwacht. De organisatie kijkt reikhalzend uit naar dat moment en is inmiddels druk met de voorbereidingen. De inschrijving loopt als een trein.

Strandrijden is uitgegroeid tot een populaire sport. Katwijk Fietst, een organisatie die alles wat met fietsen heeft te maken promoot, is ingehaakt op die groeiende belangstelling. Na drie jaar warmdraaien, maakt Katwijk Fietst zich nu op voor het grotere werk. Daar horen ook verplichtingen bij, zoals aansluiting bij de wielerbond, de KNWU.

De Katwijk Fietst Strandrace is de tweede in de topcompetitie. Een week eerder bijt Hoek van Holland – Den Helder het spits af in de klassementsstrijd. De Katwijk Fietst Strandrace is verdeeld in drie categorieën: licentiehouders, basisleden en cyclosportieven. Organisator Rob Onderwater hamert erop dat alle deelnemers net zo belangrijk zijn. ,,De cyclosportieven, zeg maar de liefhebbers, zullen niet als eerste over de streep komen, maar het gaat ons ook dat de deelnemers lekker bezig zijn op het mooie strand van Katwijk. En ook de cyslosportieven krijgen mooie prijzen.'' Bij de Katwijkere wielerclub zijn de leden al druk in training voor de wedstrijd.

Net als de vorige edities rijden de strandfietsers drie ronden van elf kilometer. Anders dan andere wedstrijden, waar een 'heen en weertje' wordt gereden, is het parcours uitdagend. Dat maakt het voor het publiek aantrekkelijk. Wie bij de Uitwatering gaat kijken, ziet de rijders zes keer voorbijrijden.

Twee fanatieke strandrijders, Arjan van der Plas en Arjan van der Niet, zijn nauw betrokken bij de organisatie. De eerste eindigde vorig jaar als vierde, achter winnaar Ronan van Zandbeek. Het duo is de bedenker van het afwijkende parcours, waarbij twee strandopgangen genomen moeten worden. Daar wordt veel van de strandfietsers gevraagd. Bij de opgang bij het Wantveld zijn de rijders door het mulle zand verwikkeld in een uitputtingsslag. ,,We gaan mooie sport zien en als organisatie willen we een mooi evenement met hulp van onze sponsors neerzetten'', besluit Onderwater.

Katwijk Fietst Strandrace, zaterdag 11 november. Inschrijven kan via www.katwijkfietst.nl. Voorinschrijven € 17,50, ter plekke € 22,50 bij paviljoen Zomers.