Jesper Jobse en Bas Rozendaal zorgen precies voor de helft van de punten. | Foto: Geert Bekker Foto: Geert Bekker

Heren 1 wint in derby ruim van BS Leiden

basketbal n Op zaterdag 7 oktober stond al vroeg in het seizoen de eerste regio topper op het programma in de heren promotiedivisie tussen het voormalige opleidingsteam van ZZ Leiden, BS Leiden 1 en Solar-systemen Grasshoppers. De afgelopen derby in april namen de Leidenaars een voorsprong die de Katwijkers pas aan het einde van de wedstrijd naar zich toe trokken. Dit keer was het anders en gaf een ontketend Grasshoppers de bezoekers een behoorlijk pak slaag.

Jeser Jobse opent de game met een driepunter. Via scores van Bas van Rozendaal, Wouter Breel loopt de score op naar 14-4 waarna de gasten een time out nemen. De thuisploeg zet een goede teamverdediging neer waar de Leidenaars regelmatig de 24 sec aanvalsklok laten afgaan en balverlies oplopen. Door twee driepunters op rij van Jesper Jobse, met scores van Jake Prins en Tim de Jong maakt de thuisploeg een 16 – 0 run waarna de stand na 10 minuten op 30-4 staat.

BS Leiden vindt in dit kwart nu wel het netje en komt tot 32 – 12. De thuisploeg mist drie kansen op een rij en neemt time out. De refs zijn flink op dreef en fluiten veel af waarna een aantal spelers van beide ploegen snel in foutenlast komen. Joey Schelvis en Tim de Jong nemen met een driepunter de ploeg op sleeptouw. Via een prachtige break pass van Sjoerd van Vilsteren behind the back op de achterlijn, scoort Wouter Breel 45-22. Bij Leiden is vooral Ingmar Kok op dreef en weet het netje regelmatig te vinden. Mede door zijn inbreng wint Leiden zelfs deze periode. Ruststand 29-47.

Na de theepauze blijft Jesper Jobse scoren en Solar-systemen Grasshoppers trekt de verdedigende touwtjes flink aan. Flitsende breaks en twee 'and one's' scores van Jake Prins brengen de stand snel tot 64-36. Door de vele fouten van de gasten staat de thuisploeg veel aan vrije worplijn en bouwt de voorsprong uit. Bas Rozendaal pakt de nodige aanvallende rebounds en scores mee en zet met Jesper Jobse de stand na 30 minuten op 77 – 51.

Bas Rozendaal start het laatste kwart met drie inside scores waarvan de laatste met een lekkere dunk. Vervolgens komt Jesper met al weer zijn 7e driepunter (7 op 10!) er dunnetjes overheen en zet de stand op 93-53. Hij mag via een publiekswissel naar de kant en voor hem komt jeugdspeler Kees van den Burg in veld. Bij een snelle omschakeling krijgt Kees zijn kans om een break met score af te ronden, maar die gaat net mis. De rebound is voor Koen Grimbergen en scoort deze bal wel.

Door Wouter Breel wordt het honderdste punt op het bord gezet waarna Glenn Schijf de eindstand op 102-60 bepaalt.

Scores: Sjoerd van Vilsteren 4, Tim de Jong 6, Glenn Schijf 2 (4 assists), Joey Schelvis 8 (5 assists), Koen Grimbergen 13 (6 reb), Jake Prins 12, Jesper Jobse 33 (7 reb), Wouter Breel 6 (3 blocks), Bas Rozendaal 18 (8 reb), Kees v.d. Burg.

Zaterdag aanstaande speelt Heren 1 om 20.15 uur thuis voor de beker tegen CobraNova