Afbeelding
Foto:

Immanuël maakt koorreis naar Duitsland

immanuël n Op 25 september vertrok het Katwijkse Immanuëlkoor onder leiding van dirigent Peter Burger richting Duitsland voor een vijfdaagse koorreis.

Met een groep van 150 zangers, gedeeltelijk uit drie andere koren van Peter Burger, vertrokken zij vanuit Katwijk, Hazerswoude en Ede met drie volle bussen richting Maastricht voor een stop en vervolgens richting Hombourg. Daar bevindt zich de Amerikaanse Begraafplaats Henri-Chapelle, waar we een muzikale ode brachten aan alle gevallenen die streden voor onze vrijheid. Dit kerkhof dat 23 hectare groot is, werd gesticht in september 1944 door de Amerikaanse 1e Infanteriedivisie van het 1e Amerikaanse Leger en was bedoeld als een oorlogsbegraafplaats. Op dit kerkhof rusten 7.989 gesneuvelde militairen, waarvan de meesten hun leven opgeofferd hebben tijdens het Ardennenoffensief in december 1944 of tijdens de opmars door Duitsland in het voorjaar van 1945. Een deel van hen liet het leven bij luchtoperaties boven deze streken. Het bezoek aan deze begraafplaats maakte grote indruk op de koorleden.
Het koor vervolgde haar weg richting Duitsland waar zij tegen de avond aankwamen bij Hotel Eifelstern in Bitburg.
De dagen daarop zongen de zangers en zangeressen in een Duitse zorginstelling im Altenheim St. Josef in Schweich. Daar brachten zij onder andere het lied 'Grote God wij loven U' ten gehore. De bejaarde luisteraars herkenden het lied en zongen het geheel mee uiteraard in het Duits. Hoewel het verschillende mensen met verschillende nationaliteiten en een verschillende taal waren, ervoeren zowel luisteraars als koorleden toch een diep gevoel van eenheid met en onder elkaar.

Een mooie boottocht over de Moezel naar Bernkastel-Kues voor een Wijnproeverij was het volgende agendapunt. Met een viertal concerten in achtereenvolgens de grote Dom van Trier, de Stiftkirche in Kyllburg, de Cathedraal van Vianden en de Aukirche in Monschau sloten zij hun concertenreeks af. André van Vliet begeleidde het koor tijdens twee van deze concerten op het orgel.
Het heerlijke diner in Vaals was de mooie afsluiter van deze unieke koorreis. De koorleden hebben veel indrukken opgedaan over zoveel moois in de schepping, en uiteraard waren zij ook heel enthousiast over het muzikale gedeelte van de reis. Al met al was het een reis om nooit meer te vergeten, die bij de koorleden een diepe indruk heeft achtergelaten.