Maar liefst 36 Politiekids zijn door burgemeester Visser beëdigd. | Foto: Piet van Kampen
Maar liefst 36 Politiekids zijn door burgemeester Visser beëdigd. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Nieuwe lichting Politiekids is er helemaal klaar voor

Beëdiging n Enthousiaste leerlingen van basisschool De Duinroos zijn vorige week woensdagmiddag beëdigd als Politiekids. Het is inmiddels de zesde groep – gevormd uit 36 leerlingen van de groepen 6a en 6b die binnenkort gewapend met hesje en pet in de buurt van hun school de straat op gaan.

Door Piet van Kampen

Tijdens de ceremonie in de raadsaal had burgemeester Cornelis Visser enige overredingskracht nodig om het drukke volkje stil te krijgen. Visser: 'Vinden jullie het spannend?' Eensgezind 'ja'. Vervolgens: 'Er zijn regels in het leven waaraan mensen zich dienen te houden ook in het verkeer. In jullie functie als Politiekids gelden er voor jullie ook regels. Vertrouw elkaar, pest elkaar niet en geef het goede voorbeeld. Als jullie voor de zomervakantie hier terug komen wil ik van jullie horen wat jullie allemaal hebben gedaan' gaf hij hen als opdracht mee. 'Rijden jullie ouders wel eens te hard of fietsen zij over de stoep? Dan moeten jullie hier hen thuis op aanspreken' stelde hij als voorbeeld waarmee de kids in de praktijk ook te maken kunnen krijgen. Ook het weggooien van rommel, loslopende honden en hondenpoep op de stoep zullen aandacht krijgen. Of de kinderen nog vragen hadden. Eén van de leukste was waarom er camera's in de raadzaal hingen. 'Dat is omdat de raadsvergaderingen door RTV Katwijk voor de mensen thuis worden uitgezonden' lichtte de burgemeester toe. 'Maar in het dorp hangen ze op plaatsen waar het wel eens druk en onrustig is'. Vervolgens werden de kids door Mark Jansen, leidinggevende bij Politie Katwijk beédigd en van een hesje en een pet voorzien.


Voorbereid

Op school zijn de kinderen op hun taken voorbereid. GOA Dennis de Leeuw heeft er ervaring mee. De Leeuw: Ik heb aangegeven dat het beter is om kinderen uit groep 6 voor dit project uit te nodigen want die zijn toch iets verder dan jongere groepen zoals vorige keren' licht hij toe waarom er nu voor deze groep is gekozen. 'Ik geef ze aan hoe ze op een nette manier de mensen aan moeten spreken. Dat heeft tot nu toe goed gewerkt'.