De wethouder nam na de opening het parcours samen met de bikers officieel in gebruik. | Foto: Piet van Kampen
De wethouder nam na de opening het parcours samen met de bikers officieel in gebruik. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Eindelijk een baan voor mountainbikers

bike n De bikkels op de fiets hebben nu een eigen mountainbikebaan. Vorige week vrijdagmiddag werd het parcours rond De Goerie door wethouder Krijn van der Spijk officieel geopend. Geheel in stijl in wielrenners outfit, omdat de bewindsman zelf ook regelmatig zijn eigen stalen ros in deze wielrenners discipline beoefent.

Door Piet van Kampen

Er is heel wat water door de zee gevloeid alvorens het parcours kon worden aangelegd. Aanvankelijk was de wens van de mountainbikers, onderdeel van de wielrentak van IJsclub Voorwaarts, een parcours aan de zuidkant van het voormalige Vliegveld Valkenburg aan te leggen, maar dit stuitte op weerstand. Met name van Natuurbescherming vanwege de vogelpopulatie met buizerds. Ondanks dat de gemeente er een potje voor had gereserveerd ging dat feestje niet door. De zoektocht naar een geschikte ruimte voor de 'bikers' liep derhalve op niets uit. 'Een mountainbikeparcours aanleggen paste in de plannen van de Provincie, omdat er ook ruiterpaden en wandelpaden worden aangelegd,' weet Van der Plas en het leek in kannen en kruiken maar een mountainbikebaan werd afgeketst.

Duinvallei

Een mogelijk alternatieve locatie voor de komende tien jaren zou het nu nog braakliggende stuk grond tussen de woonwijk Zanderij en de provinciale weg N206 de Duinvallei zijn geweest. Ook deze plannen bleken niet uitvoerbaar. De reden? De tijdelijke exploitanten die geselecteerd waren om het gebied voor de komende tien jaren een nuttige invulling te geven dienen hun gedeelte met daarop de nodige voorzieningen zelf te financieren zonder geldelijke bijdrage van de gemeente. Ondanks dat de gemeente geld voor de mountainbikers klaar had liggen, ging ook deze optie de prullenmand in. Gelijke monniken, gelijke kappen. Plots kwam het lid Rob van den Oever met het idee om het terrein in en om De Goerie te benutten voor het bouwen van een parcours. Zijn idee bleek levensvatbaar en met behulp van parcoursbouwer Patrick Jansen, wereldkampioen mountainbike bij de veteranen, en vele vrijwilligers kon met toestemming en hulp van de gemeente de zo vurig gewenste baan worden gerealiseerd. 'Op deze manier kan het terrein van De Goerie nuttig worden besteed. IJs hebben we vaak niet meer, maar een skeelerbaan en in met toekomstige samenwerking met Welzijnskwartier voor dagbesteding en terreinonderhoud kan het terrein voor meer nuttig gebruik dienen. Hier waren wij naar op zoek en het clubgebouw zal dan ook de hele week open zijn,' sprak Dick van der Plas, voorzitter van IJsclub Voorwaarts een wens uit.

Open parcours

Het parcours loopt rondom De Goerie buiten het hek. 'Het kan door iedereen worden gebruikt en je ziet nu zelfs al kinderen fietsen' vertelt Van der Plas. Van der Spijk die al een rondje had gereden voordat hij het lint door mocht knippen: 'Het is een mooi parcours met diverse elementen en er is ook op veiligheid gelet en een toevoeging voor het gebied'.

De wethouder mocht na de opening met de bikers van De Goerie het parcours officieel inwijden.


Beeldhouwers Frans en Truus van der Veld exposeren bij Baalbergen Katwijk

expositie n Na enkele succesvolle exposities met etsen, schilderijen, collages en quilts richt Baalbergen nu de spotlights op beeldhouwwerk. Het bekende Lissese beeldhouwersduo Frans en Truus van der Veld zal vanaf 14 oktober exposeren met beelden in verschillende materialen.

Frans en Truus van der Veld zijn allebei geboren en getogen in Lisse. In hun atelier werken zij samen aan opdrachten voor bedrijven, gemeenten en particulieren. Daarnaast maken zij vrij werk en verzorgen zij workshops. Gedurende het proces van ontwerp tot en met de uitvoering, vullen zij elkaar aan en versterken zij elkaars ideeën.

Frans en Truus laten zich in hun vrije werk vaak inspireren door de Oude Grieken: Muzen en aanverwante goden en labyrinten. Zij zijn als een tussenpersoon die als eerste het oor te luisteren legt bij de tempel van Apollo (aanvoerder van de negen muzen). Frans en Truus werken met brons, granito, staal, corten, alu en glas. Hun veelzijdigheid en diversiteit komt niet zozeer voort uit een drang tot experimenteren, maar wel uit de sterke wil om elk idee in het juiste materiaal weer te geven.

De opening van de expositie zal plaatsvinden op zaterdag 14 oktober om 17.00 uur en verricht worden door Renée Korbee, landelijk bekend kunstcritica en publiciste. De expositie loopt tot en met 13 januari 2018 en kan dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur bezichtigd worden.

Afbeelding