Vol trots wordt de vlag getoond door Stefan van As, burgemeester Visser, minister Blok, Patrick van den Brink en Henny Schaap. | Foto en tekst: PvK
Vol trots wordt de vlag getoond door Stefan van As, burgemeester Visser, minister Blok, Patrick van den Brink en Henny Schaap. | Foto en tekst: PvK Foto:

Landelijke primeur voor het Katwijkse strand

n Eerste ster Keurmerk Veilig Ondernemen voor recreatiegebieden

keurmerk n Zelfs minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie was er vorige week woensdag voor naar Katwijk gekomen om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de eerste ster Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Strandpaviljoenhouders Henny Schaap en Stefan van As vertegenwoordigden de werkgroep KVO Strand Katwijk. In en om het paviljoen Surf en Beach vond de korte plechtigheid plaats.

Het KVO is een landelijke erkenning voor de zorg voor veiligheid in winkelcentra en bedrijventerreinen. In Katwijk verdienden de Hoornespassage, winkelcentrum Zeezijde en bedrijventerrein 't Heen al eerder dit keurmerk. Dat het voor recreatiegebieden zoals het strand bepaald geen overbodige luxe is om preventieve maatregelen te nemen heeft de praktijk helaas bewezen. Landelijk verdubbelde het aantal mishandelingen en bedreigingen en nam de overlast in viervoud toe. Ook kleine criminaliteit zoals diefstal komt regelmatig voor. Aanleiding om met de CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) in zee te gaan was een inbraak vorig jaar in een van de strandpaviljoens. Eigenaren staken de koppen bij elkaar en hieruit ontstond het samenwerkingsverband met het CCV, de gemeente, de politie en de brandweer.


Trots

Burgemeester Cornelis Visser toonde zich verheugd en trots op de samenwerking waarin alle mogelijkheden te baat worden genomen om de veiligheid voor de paviljoenhouders en strandbezoekers te optimaliseren. 'Wij zijn er als gemeente trots op dat Katwijk de eerste is en ook het schoonste druk bezochte strand van Nederland heeft' stak hij niet onder stoelen of banken. Hij prees de ondernemers met deze samenwerking om problemen samen aan te pakken en op te lossen. 'Het is een voorbeeld voor Katwijk'

Voorzitter Patrick van den Brink van het CCV lichtte de genodigden toe op welke criteria het toekennen van de ster is gebaseerd. Uit een gehouden enquête werd geïnventariseerd wat er allemaal verbeterd zou kunnen worden en er kwamen ook veel goede suggesties uit het onderzoek naar voeren. Ook werd het strand en de paviljoens bezocht door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Minister Blok roemde de samenwerking tussen zoals hij schetste 'de concurrenten die elkaar weten te vinden en de handen uit de mouwen steken. 'Het moet de bezoekers een gevoel geven. In Katwijk is het veilig'.