Afbeelding
Foto:

Leerlingen Farèlschool leggen haring in

visexcursie n Twintig kinderen uit groep zeven van de Farèlschool keken op 27 september hun ogen uit bij Ouwehand Visverwerking, één van de partners van de Bewuste Visweek. Ilena van der Plas van Ouwehand liet de viseter van de toekomst graag zien hoe de haring verwerkt wordt.

In groepjes gingen de leerlingen de fabriekshallen in, om te zien hoe de duurzame haring wordt verwerkt. De scholieren zagen met eigen ogen hoe de gefileerde haring door rijen medewerksters wordt schoongemaakt en verpakt. In een andere ruimte wordt haring ingelegd.

De kinderen mochten zelf ook aan de slag en hebben ieder een eigen emmertje haring ingelegd. Vier rolmopsen, uitjes, blokjes paprika en kruiden erbij en dan de lopende band op.

Met de emmertjes in de hand liepen de groepjes de fabriekshal weer uit en de hygiënepoortjes door. Een bezoek aan een haringfabriek is natuurlijk niet compleet zonder een proeverij. Voor de leerlingen die dit nog niet eerder gegeten hadden was er een demonstratie haringhappen, gegeven door drie enthousiaste klasgenotes. Aan het eind van de ochtend stapte de klas na een geslaagd uitstapje weer op de fiets om terug de schoolbanken in te gaan. "We kijken nu heel anders naar de potjes als we weer in de supermarkt zijn".