Johan Schoneveld, Corniels Schoneveld, Nico van der Plas en Martin Guijt lopen mee met de 11Strandentocht. | PvK
Johan Schoneveld, Corniels Schoneveld, Nico van der Plas en Martin Guijt lopen mee met de 11Strandentocht. | PvK Foto:

11Strandentocht is uitdaging voor vrienden

Hardlooptocht n Op zaterdag 7 oktober vindt er een primeur plaats, de eerste 11 strandenloop. Van Bloemendaal tot Hoek van Holland zullen 1100 deelnemers de zestig kilometer wandelend of hardlopend langs het Noordzeestrand afleggen. Onder hen het viertal Katwijkers Johan Schoneveld, Corniels Schoneveld, Nico van der Plas en Martin Guijt. Het enthousiaste kwartet staat te trappelen van ongeduld. Zij trekken de hardloopschoenen aan.

Door Piet van Kampen

Het evenement wordt georganiseerd door de Nederlandse Hartstichting. De opbrengst van deze sponsorloop en het inschrijfgeld, komt geheel ten goede aan het onderzoek naar signaalstoffen in het bloed voor het vroegtijdig voorkomen van hartinfarcten.

De vier sportieve Katwijkers die elkaar door en door kennen vanwege hun gezamenlijke hobby's, surfen en hardlopen – alleen Martin voetbalt- hebben elk zo hun eigen reden om aan dit evenement deel te nemen en komen niet ongetraind aan de start. De Halve van Katwijk hebben zij al achter de kuiten en Martin heeft ook al eens de Marathon van Leiden succesvol afgelegd.


Initiatief

Johan Schoneveld, lid van de Hartstichting, is de man die het initiatief nam toen hij er op de website van de stichting er iets over las. 'Het idee om mee te doen ontstond in de kroeg' lacht hij fijntjes. De vrienden werden gepolst en de klik was er direct.

Van het viertal hebben er drie een speciale reden om mee te doen. Johan is vader van een zoon met een aangeboren hartafwijking en twee ooms overleden onverwacht aan een hartaanval. De vader van Corniels is gestorven aan een bacterïele infectie aan het hart. Nico heeft vorig jaar met hartproblemen op de spoedeisende hulp gelegen en dat heeft hem aan het denken gezet. Martin kent in de familie gelukkig geen verwanten met hartziekten en loopt mee 'omdat ik het mooi vind om iets te doen voor het goede doel'. Johan beaamt dit volmondig.

Dat het evenement veel deelnemers telt en volgeboekt is, getuigt ervan dat veel hardlopers en wandelaars weten waarvoor zij de veters van de sportschoenen zullen strikken. Nu nog wat sponsors strikken om naast hoofdsponsor Vitaaltrainer.nl nog wat euro's binnen zien te halen. De finish langs de 11 stempelposten gaan zij zeker halen.

Wie de mannen wil sponsoren surft even naar www.11strandenloop.nl


Veiligheid in en om het huis

Alzheimer n Op woensdag 11 oktober vindt een bijeenkomst van het Alzheimer Café plaats in dienstencentrum Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62.

Alzheimer Café Katwijk is een ontmoetingspunt voor patiënten, familieleden en vrienden van patiënten, hulpverleners, vrijwilligers en overige belangstellenden.

Ergotherapeuten Irene Verdouw en Pauline Bootsman gaan in op het thema 'Veiligheid in en om het huis'. Is autorijden bijvoorbeeld nog mogelijk nadat er de-mente is geconstateerd?

Tijdens de bijeenkomst is er aandacht voor aanpassingen in en rondom de persoonlijke leefomgeving van mensen met dementie, gericht op het welzijn van de patiënt.
Hierbij valt onder andere te denken aan maatregelen om de omgeving van de patiënt zo herkenbaar en veilig mogelijk te maken. Ook wordt stil gestaan bij de mogelijkheden van autorijden en de rol van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Voor bezoekers is er volop gelegenheid om vragen te stellen en tips aan elkaar uit te wisselen.

Inloop vanaf 19.00 uur. Start programma 19.30 uur. De bijeenkomst eindigt tussen 21.15 en 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.


Katwijk Binse avond vol verrassingen

binders n Op donderdag 26 oktober houdtt Bibliotheek Katwijk in De Roskam een Katwijk Binse avond met allerlei verrassende optredens. De presentatie is in handen van Adri van Beelen.

Het programma is in grote lijnen bekend maar een verrassende aanvulling op het laatste moment is goed denkbaar. In ieder geval verleent een aantal bekende namen uit Katwijk aan den Rijn medewerking aan deze avond. Kunstschilder Jan Bekker schildert mooie stillevens en interieurs en geeft een doorkijkje in zijn werk. Vervolgens duikt men in de geschiedenis van IJsclub Voorwaarts Katwijk die nauw verweven is met De Roskam en de Turfmarkt. Naar aanleiding van het jubileum wordt een boek uitgegeven met prachtige, oude foto's. Oud-voorzitter Gerard van Beelen en huidig voorzitter Dick van der Plas schuiven aan tafel om alvast een tipje van de sluier op te lichten. Ook de Zeeverkenners dragen hun steentje bij: Feite Pijttersen en Erwin Jonker hebben het over vroeger en nu naar aanleiding van een paar foto's en over de clubhuizen. Verder komt de Oranjevereniging aan bod met Ruud van Rijn en is er een spannende quiz over Katwijk aan den Rijn door quizmaster Nico Kleijne.

Het programma begint om 20.00 uur. Toegang: € 6,- voor leden van Bibliotheek Katwijk en € 8,- voor niet-leden. Kaarten via www.bibliotheekkatwijk.nl of in alle biebvestigingen.