In Inloophuis Twiedrie is het gezelligheid troef, ook voor de warme maaltijd. | Foto: PR
In Inloophuis Twiedrie is het gezelligheid troef, ook voor de warme maaltijd. | Foto: PR Foto:

Inloophuis Twiedrie in Poolster blijkt een groot succes

twiedrie n Je kan het woord 'participatie' met het bordspel Scrabble neerleggen door de woordwaarde, maar je kan het ook handen en voeten geven. Dat deed Andrea van Dam met andere leden van de bewonerscommissie Poolster van de Stichting Huurdersbelangen 'de Duinstreek'. Één van de 55 woningen aan de Poolster wordt nu al anderhalf jaar met groot succes gebruikt als inloophuis voor bewoners van de andere 54 woningen. Van Dam: "We zijn daar heel erg blij mee, maar we hebben best nog wel onze wensdromen."

Van Dam werd in de troonrede van 2013 geraakt door het populaire woord 'participatiesamenleving' en besloot aan te pakken: "Wij wilden een ontmoetingsplek met wat voorzieningen in ons wooncomplex realiseren, maar zoiets kost tijd. Dat geeft niet, want ik ben zeker geen type om achter de geraniums te gaan zitten. Gesprekken met Dunavie leidden er toe dat huisnummer 23 beschikbaar kwam voor ons plan. In april 2016 werd het geopend en kreeg het de Katwijkse benaming 'Twiedrie' mee, bedacht door een bewoner."


Samen zorgen voor elkaar

De woning kom je op de openingstijden binnen zonder te kloppen en Van Dam heeft er met een dertien vrijwilligers een steunpunt voor ouderen gerealiseerd voor de (buurt)bewoners: "We hebben drie koffieochtenden vanaf 10.00 uur waar men lekker kan kletsen en een krantje kan lezen. Van dinsdag t/m zaterdag kan men vanaf 18.00 uur voor € 5,- de warme maaltijd nuttigen waar dagelijks zo'n tien bewoners gebruik van maken. En omdat het zo gezellig is, blijven ze nog lekker plakken ook. Er is een mini-wasserette waar goed gebruik van wordt gemaakt.

We zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor noodgevallen. Zo helpen we elkaar wetende dat de meeste bewoners alleenstaand zijn. En het wordt niet alleen door de bewoners gewaardeerd. Supermarkt Lidl onder onze woningen bestaat hier binnenkort twintig jaar en steunt daarom een goede doelenproject en dat zijn wij geworden. Met de cheque van € 1.000,- die we mogen ontvangen, kunnen we 'bejaarden-Sint' dit jaar met echte cadeautjes gaan vieren."


Wensenlijstje voor later

Er zijn ook contacten met Welzijnskwartier en financiële steun was er van het Maagdenhuis en Fonds 1818. Maar de zeer gedreven Van Dam heeft ook nog een duidelijk wensenlijstje: ,,Wat zou het mooi zijn als hier een praktijkondersteuner van een huisarts één keer per week spreekuur kan houden. En het zou ook mooi zijn als zorgverleners de zorg nog beter op elkaar en de bewoners kunnen afstemmen." Participatie is hier echt vet en met hoofdletters geschreven.