Samen met de nabestaanden onthulde burgemeester Cornelis Visser het monument. | Foto: Piet van Kampen
Samen met de nabestaanden onthulde burgemeester Cornelis Visser het monument. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Oorlogswond als monument

Monument n Er is lang voor gestreden om het vorige week woensdag onthulde monument aan de Prins Hendrikkade te realiseren. Het was voor het bestuur van de Stichting Visserijdagen dan ook een bijzonder moment toen het gedenkteken door burgemeester Cornelis Visser en de nabestaanden Nicolaas van Dijk,Margreet Gillebaart en Bouwe van Rijn werd onthuld.

Door Piet van Kampen

In de Tweede Wereldoorlog kwamen 73 jaar geleden op 27 september drie plaatsgenoten om op de plek waar het monument staat. Tussen het gebouw Parlevliet- het laatste monumentale pand aan de Haven- en het gebouw Parledam van DSV Verzorgd Leven is het gedenkteken geplaatst. Huigje van Dijk (12), Leentje Zwanenburg (12) en Bouwe van Rijn (50) lieten er het leven na beschieting door Amerikaanse jachtvliegtuigen die door Engelsen werd bemand. Daar bij raakten ook enkele andere plaatsgenoten gewond. De zichtbare wond die achterbleef was een gat in de muur van het 'Pandje Hoek' zoals dit bekend stond.


Ontroerd

Lies van Beelen, voorzitter van de Stichting Visserijdagen blikte terug op de geschiedenis en de wijze waarop de plaatsgenoten om het leven kwamen. Tevens gaf zij aan hoe de realisatie van het monument tot stand is gekomen.

'Wij hebben gestreden voor het behoud en zijn met DSV in gesprek gegaan toen het gebouw van Taat (rederij en scheepstimmerwerf) plaats moest maken voor nieuwbouw van het huidige pand. Er is vaak gesproken en uiteindelijk verleenden zij hun volle medewerking. DSV liet het stuk uit de muur zagen waarin het gat van de granaatinslag zat om dit te bewaren. Toen wij dit hoorden waren wij ontroerd en dankbaar' vertelde Van Beelen met in haar stem iets van dankbaarheid en ontroering.

Vervolgens sprak burgemeester Cornelis Visser enkele woorden. 'De geschiedenis moet voort blijven bestaan' was de kern van zijn korte betoog.

Daarna werd het monument door nabestaanden onthuld en kransen en bloemen gelegd. Van Beelen die bezig is met het schrijven van een boek, bekende na afloop van de plechtigheid zichtbaar blij: 'Fijn dat het is gelukt. Dit hoort bij Katwijk'.