De Marineluchtvaartdienst vierde haar eeuwfeest in Den Helder. | Foto: Peter Korbee
De Marineluchtvaartdienst vierde haar eeuwfeest in Den Helder. | Foto: Peter Korbee Foto:

Marineluchtvaartdienst viert 100-jarig bestaan

Eeuw n De Marineluchtvaartdienst (MLD) vierde vorige week haar honderd jarig bestaan op het Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. De ochtend was voor de herdenking voor de gevallenen. In totaal betaalden 623 militairen die direct betrokken waren bij de MLD de hoogste prijs.

Door Peter Korbee

De MLD kende de afgelopen eeuw veel gedaanten. Soms opgesplitst in aparte delen, soms verzameld in 1 grote organisatie. Na 1945 opgesplitst in zelfstandige Vliegkampen, Valkenburg en De Kooy. Door bezuinigingen werd uiteindelijk de Marpat opgeheven. De 13 Orion-vliegtuigen werden verkocht. En niet veel later, in 2008 werd de Groep Helikopters opgenomen in het Defensie Helikopter Commando.

Ook met de vloot, het product van Zr. Ms. schepen en mede door de maritieme helikopter, de NHF 90, is de verbondenheid zeer goed. 'Wij zijn loyaal aan twee fantastische organisaties met grote tradities en sterke kernwaarden', aldus Gerhard Polet, Commandeur en Groepsoudste MLD. Daarna werden enkele kransen bij het monument voor hen die vielen gelegd door commandanten van de Kon. Marine, Kon. Luchtmacht, MLD en de Traditiekamer MLD. Als laatste werd een fly-past van vijf helikopters uitgevoerd.

Reünie

Na de middag was er een groots reünie voor alle (oud)-MLD'ers en medewerkers. Veel reünisten hadden vele jaren hun maten niet meer gezien, de ontmoetentingen waren dan ook bijzonder. Ook werd het eerste exemplaar van het boek met als titel: "Een eeuw Marineluchtvaartdienst" uitgereikt aan Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk.

De reünisten werden buiten op het vliegplatform vermaakt met het nodige vliegwerk en aankomst van toestellen voor de volgende dag. De dag daarop was er voor het public de 'Heldair show Maritiem' de open dag op De Kooy met een aantal luchtvaart kramen. Veel helikopters en vliegtuigen uit binnen en buitenland gaven Acte de prèsence. Voor belangstellenden is het boek "Een eeuw MLD" te bestellen.