Zaterdag gaan vogelliefhebbers trekvogels tellen tijdens Euro Birdwatch. | Foto: PR
Zaterdag gaan vogelliefhebbers trekvogels tellen tijdens Euro Birdwatch. | Foto: PR Foto:

Kom kijken naar de vogeltrek

Birdwatch n Zaterdag 30 september neemt het Natuurcentrum Katwijk deel aan de internationale trekvogelteldag: de Euro Birdwatch. Kom die ochtend ook langs, voor informatie en om de vogeltrek mee te maken.

Het najaar, en met name de periode eind september-begin november, is dé tijd van het jaar om een recordaantal vogels te zien.

Veel vogels die bij ons hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden, en vanuit het hoge noorden komen heel veel vogels naar ons land om te overwinteren, of ze trekken in die periode op weg naar het zuiden door ons land. Katwijk is heel gunstig gelegen, want heel veel vogels gebruiken in het najaar de Hollandse kustlijn als een soort snelweg.

Komend weekend worden in tientallen landen in heel Europa op hetzelfde moment trekvogels geteld tijdens de Euro Birdwatch, waaraan tienduizenden vogelaars meedoen. In Nederland doen deze dag meer dan honderd vogelwerkgroepen mee, verspreid over ongeveer honderdvijftig locaties/telposten in ons land.

Bij het Natuurcentrum Katwijk, op het strandvak voor de Oude Kerk, staan vanaf 08.30 uur vogelaars klaar om geïnteresseerde bezoekers te ontvangen. Als er goede vogeltrek is, wordt er doorgeteld tot 12.00 uur. Goede vogeltrek is niet altijd te voorspellen, maar helder weer en een niet al te sterke wind uit zuidwest tot oost zijn in ieder geval goede condities.

Vorig jaar werden in Nederland tijdens de Euro Birdwatch op alle trektelposten in totaal 552.455 vogels geteld, van 199 verschillende vogelsoorten. Organisator/coördinator Vogelbescherming Nederland maakt op zaterdagavond de top 10 van Nederland bekend. Vorig jaar bestond de top 3 uit Graspieper, Vink en Spreeuw. Dit jaar verzamelt de Slowaakse partnerorganisatie van Vogelbescherming Nederland alle gegevens voor heel Europa.