De burgemeester kwam ook op bezoek bij de buurtbanken. | Foto: PR
De burgemeester kwam ook op bezoek bij de buurtbanken. | Foto: PR Foto:

Actie tegen eenzaamheid en dementie

welzijn n Uit recent onderzoek van de GGD telt de gemeente Katwijk 5.200 (8%) ernstig eenzame inwoners. Daarnaast hebben 1012 (1,5%) inwoners van Katwijk een vorm van dementie. De verwachting is dat deze cijfers de komende jaren alleen maar zullen stijgen. Omdat veel inwoners dagelijks met eenzaamheid of dementie te maken hebben, heeft de gemeente Katwijk Welzijnskwartier de opdracht gegeven om aan deze thema's aandacht te geven.

Tot en met 1 oktober doet Katwijk mee aan de 'landelijke Week tegen de Eenzaamheid' en 'Wereld Alzheimerdag'. Tijdens deze 'week' is er op meer dan 22 locaties in onze gemeente een breed aanbod van activiteiten voor iedereen. Eenzaamheid komt immers onder alle leeftijdsgroepen voor. Vele lokale partijen hebben daarom met elkaar een divers programma opgesteld, met als doel het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid. Tevens staat het bespreekbaar maken van dementie centraal.
Inwoners van Katwijk zijn uitgenodigd om - vrijblijvend - kennis te komen maken met de verschillende activiteiten en organisaties.

Pop-up Informatiepunten

Tijdens de lokale actieweek zijn er bijna dagelijks Pop-up informatiepunten, waar u welkom bent met uw vragen en verhalen. Ook als u bezorgd bent over iemand in uw omgeving of als mantelzorger in de knel zit. Laten we er gewoon over praten. Elk Informatiepunt is er voor iedereen en geeft aandacht aan een bepaald thema.

Anita Laterveer, is vrijwilliger bij Welzijnskwartier. Sinds juni brengt zij - als actieve wijkbewoonster- mensen uit de wijk met elkaar in contact met het project 'buurtbanken on tour'. Dit zijn speciaal ontworpen banken, die tijdelijk in wijk worden gezet en waar buurtbewoners elkaar – onder het genot van een kopje koffie - kunnen ontmoeten en elkaar beter kunnen leren kennen. De buurtbanken worden tijdens de actieweek extra ingezet en staan en staan bijna elke dag op een andere locatie. Een perfecte gelegenheid om eens een praatje te maken met buren die u nog nooit heeft gesproken.

Haringtocht

Met dank aan de Ronde Tafel Katwijk-Noordwijk, is er afgelopen juni tijdens de jaarlijkse Haringtocht €30.000 heeft opgehaald. Een groot deel van deze fantastische opbrengst is ingezet om verschillende activiteiten in de actieweek te ondersteunen en nieuwe projecten op te zetten. Tevens zet de Ronde Tafel zich in tijdens de afsluitende activiteit bij Spijs & Wijn op 30 september.

Buurtbanken

De buurtbanken en pop-up informatiepunten zijn hier nog te vinden: 27 september, van 9.00 tot 12.00 uur, Jong Volwassenen (Kluskwartier, Tulpstraat 15a); 28 september van 19.00 tot 22.00 uur, Jongeren in De Schuit, Voorstraat 59; 29 september van 14.00 tot 16.00 uur, Migranten (De Schelp, Suurmondstraat 1).


Speciale Katwijkse dag in de Hoornespassage

special n Aanstaande zaterdag is er volop reuring in de Hoornespassage. Naast het traditionele boodschappen doen mogen de cliënten er wel een kwartiertje of langer voor uit trekken.

Breng de kids deze keer maar mee. Die zullen zich vast niet vervelen als pa en ma gaan winkelen want een springkussen werkt altijd als een magneet voor de dartele jongelingen. De passage staat vol met kramen voor de Brocante markt waar vele snuisterijen ongetwijfeld een koper zullen vinden. De verschillende winkeliers laten hun lekkernijen proeven en om deze speciale Katwijkse dag een karakteristiek tintje te geven zal de authentieke klederdracht ook weer te bewonderen zijn.
Het zeemanskoor Overal zal met nostalgische liederen haar stem door de winkelgalerij laten galmen en het plaatselijke shantykoor Voor de Mast zal daar zeker niet voor onderdoen. Vanaf 9.00 tot 16.00 uur is er volop leven in de brouwerij dat aan het winkelen op deze dag een extra vrolijke dimensie zal geven.

Er kan weer van ales geproefd worden in de Hoornespassage. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde