De ontwerpen worden door de aanwezigen uitermate kritisch bekeken. | Foto: Piet van Kampen
De ontwerpen worden door de aanwezigen uitermate kritisch bekeken. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Grote vraagtekens bij verbetering Tjalmaweg

n Vrees voor filevorming bij kruising einde Tjalmaweg hoek Wassenaarseweg

Kritiek n Tijdens de informatieavond vorige week dinsdag in het gemeentehuis waren er nogal wat bezwaren te beluisteren bij enkele belangstellenden. De tot 2x2 rijbanen te verbreden Tjalmaweg mag dan wel een mooi puzzelstukje in de Rijnlandroute vormen, maar het laatste, voor Katwijk belangrijke, stuk ontbreekt.

Door Piet van Kampen

Tot hier en niet verder. Dat 'hier' betreft dan het kruispunt bij de stoplichten aan het einde van de Tjalmaweg en de Wassenaarseweg. Daar gaat volgens bezorgde belangstellenden de schoen wringen als de verkeersintensiteit toe gaat nemen. De vrees voor filevorming lijkt niet geheel ongegrond. De knip van de Provincie gaat dicht op het punt waar de gemeente Katwijk juist graag de N 206 verdiept zou zien aangelegd. Vanaf dat punt tot aan het Roversbrugpad zou ondertunneling de meest wenselijke optie zijn maar waar moeten die 90 miljoen vandaan komen? Een tussenoplossing in de vorm van de zogenaamde dodo's – gedeeltelijk overkapt en gedeeltelijk open – is een agendapunt van de raadsvergadering op 28 september. In de Rijnlandroute wordt een tunnel van 2,5 kilometer lang bij Voorschoten aangelegd maar voor die belangrijke kleine kilometer in Katwijk staat het stoplicht op rood. Met betrekking tot de inpassing van de Tjalmaweg in de Rijnlandroute is de gemeentelijke vinger in de provinciale pap blijkbaar niet krachtig genoeg gebleken.


Plussen en minnen

De gemeente is nog wel met de provincie in gesprek over een aantal wensen. Het betreft de groenvoorziening langs de Tjalmaweg en het aanbrengen van verlichting en verkeersborden. In wezen zijn dit peanuts ten opzichte van de gewenste verdieping en de mogelijke ondertunneling. Een nieuw snelfietspad en een gescheiden wandelpad naast de Tjalmaweg en gedeeltelijke verdieping van de weg zijn natuurlijk wel pluspunten evenals de toekomstige snellere aansluiting op de A/4 waar vooral ondernemers uit Katwijk en Valkenburg baat bij hebben.

Het verdwijnen van het huidige viaduct bij de Achterweg is een minpunt voor omwonenden en de Valkenburgse brandweer. 'Wij moeten vanuit onze wijk bij Veldzicht nu via de Hoofdstraat naar Katwijk en dat levert meer verkeersdruk op' in de visie van een bewoner. De familie Van den Berg aan de Duinzicht bekeek de plannen kritisch en zag een nieuw gepland viaduct liever op een andere plaats. 'Alles wordt mooi weggewerkt en wij worden er niet slechter op' is de andere kant van de medaille.

Bewoners van de woningen in de Molenwijk die aan de Tjalmaweg grenzen krijgen geluidschermen om de overlast te bepreken. Een ondernemer uit Valkenburg: 'Van mij had het tien jaar eerder mogen gebeuren'. Het realiseren van een parkachtige groenstrook met een begroeid talud zal ongetwijfeld een verfraaïng zijn maar dat is een pleister op de wonde. De pijn gaat hem echt zitten in het eerder genoemde gedeelte van de weg die Katwijk nog in tweeën splitst en door middel van een tunnel of dodo's juist zou verbinden.

De aanpassing van de Tjalmaweg zal in 2022 gereed moeten zijn.


Cursus reanimatie bij SSO

AED n De Stichting Sport Ondernemersfonds Katwijk (SSO Katwijk) heeft vanaf 2013 verschillende malen de (herhalings)cursus 'Reanimeren en bedienen AED' aangeboden aan de Katwijkse sportverenigingen. De cursus werd steeds door zo'n 200 sportvrijwilligers gevolgd.

Gezien de positieve reacties van de sportverenigingen en vrijwilligers heeft het bestuur van SSO Katwijk besloten om de (herhalings)cursus opnieuw aan te bieden aan maximaal 200 Katwijkse sportvrijwilligers.

De cursus kan worden gevolgd door vrijwilligers die nog niet eerder een dergelijke cursus hebben gevolgd en door vrijwilligers die 'op herhaling' gaan.

De cursus wordt ook deze keer verzorgd door Hulsbosch & Broekhoff. Zij hebben ervaring in het geven van opleidingen in acute medische hulpverlening en zijn inmiddels vertrouwd met tal van sportverenigingen in Katwijk.
De cursussen worden gegeven op de accommodaties en in de clubgebouwen van Katwijkse sportverenigingen. De desbetreffende sportvereniging treedt hierbij op als gastheer voor een groep van 12 cursisten.

Aanmelding

Alle sportverenigingen / instellingen in Katwijk worden uitgenodigd om vrijwilligers aan te melden die de gratis Reanimatie / AED (herhalings)cursus willen volgen. Daartoe kan men zich inschrijven via www.hulsboschenbroekhoff.nl.
Alle Katwijkse sportverenigingen / instellingen hebben hierover berichtgeving ontvangen. De aanmelding is mogelijk van 1 tot 31 oktober. De cursusavonden worden van november tot en met maart gehouden.
Bij een te groot aantal inschrijvingen zal er een evenwichtige verdeling van het aantal beschikbare cursusplaatsen over de sportverenigingen en instellingen plaatsvinden.

Meer informatie bij SSO Katwijk / Hulsbosch & Broekhoff (H&B) via Kees de Jong, dejongc@ziggo.nl, Menno Broekhoff, menno.broekhoff@planet.nl en Rob Hulsbosch, rob@hulsboschenbroekhoff.nl