Goede buren helpen ook met het reinigen van je gevel. | Foto: Piet van Kampen
Goede buren helpen ook met het reinigen van je gevel. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Burendag is samen klussen en ook samen genieten

buurtfeest n Het idee van het Oranjefonds en Douwe Egberts dat enkele jaren geleden werd gelanceerd krijgt steeds meer navolging. De landelijke Burendag werd ook dit jaar in Katwijk op een aantal plaatsen goed opgepikt. Afgelopen zaterdag was het klussen, kletsen, smikkelen en smullen.

Door Piet van Kampen

Je kunt maar beter een goede buur hebben. Mensen die voor elkaar klaar staan. Vroeger was dat in hogere mate het geval en was men dikwijls op elkaar aangewezen en was de saamhorigheid groot.

Door de veranderende maatschappij met veel meer vooral jonge vrouwen die overdag werken en het weekend vaak aan andere zaken besteden zoals uitgaan en/of sport, is er steeds minder contact met de buurt. De Burendag is bij uitstek een dag om elkaar beter te leren kennen.

Maart Barhoorn is en van de oudere bewoners in de Mr. D. Donker Curtiusstraat. Hij raakte aan de praat met Stefan van der Plas die er pas sinds een jaar woont. Het balletje ging aan het rollen en Van der Plas organiseerde de boel. Met een donatie van het Oranjefonds en medewerking van de gemeente (de straat werd afgesloten) werd er een springkussen en een tent geregeld. 'Een muziekje er bij en lekker barbecueën komen wij de avond wel door' lacht de organisator terwijl de kids het springkussen constant besprongen.


Welkom thuis

In de Pioenhof was het ook weer 'ouwe jongens krentenbrood'. Voordat de flessen werden ontkurkt en het vuurtje werd aangestoken werd er door een paar nijvere handen aan de gevel van een bewoner gewerkt. Zij waren op vakantie en hun gevel werd onderhanden genomen. Freek en Daan waren de klussers die in hogere sferen de algenaanslag verwijderden. Niet nadat zij eerst nog het 'welkom thuis' in de aanslag hadden aangebracht zodat de witte letters zichtbaar werden. Een leuke verrassing dus.

Organisator Arie van Roon stond erbij een keek er lachend naar. De kinderen kwamen niets tekort. Een springkussen en andere spelletjes hield hen bezig. Van Roon: 'De saamhorigheid was hier al groot dus is het ook nu weer reuzegezellig.


Gezellig was het 's ochtends ook in de Conradstraat waar de koffie en de bijbehorende lekkernijen er vlot in gingen. Karin Kloos en Linda Spros hadden het ook hier voor elkaar. De kinderen speurden er lustig op los en de tongen van de ouders tijdens het koffieleuten ook.