Met de overhandiging van een mooie cheque is het Jeugdcultuurfonds nu een feit. | Foto: PR
Met de overhandiging van een mooie cheque is het Jeugdcultuurfonds nu een feit. | Foto: PR Foto:

Jeugdcultuurfonds is gelanceerd

fonds n Op 13 september is het Jeugdcultuurfonds Katwijk feestelijk geopend onder muzikale begeleiding van de Jong Flora Band. Namens de Rabobank Foundation is een cheque van 5.000 euro aangeboden aan Margriet Gersie, voorzitter van Jeugdcultuurfonds Zuid-Holland en wethouder Gerard Mostert. Met deze bijdrage kan het Jeugdcultuurfonds in Katwijk van start, waardoor kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen lessen kunnen volgen op kunst- en cultuurgebied.

In Nederland leven ruim 423.000 kinderen in armoede. In deze gezinnen is vaak te weinig geld om lid te worden van een culturele instelling. Ook in Katwijk leven kinderen en jongeren in gezinnen die op of onder de armoedegrens leven. Jeugdcultuurfonds biedt deze kinderen een steuntje in de rug door het betalen van de contributie en benodigde attributen, waardoor ook deze kinderen kunnen deelnemen aan een culturele vereniging, zoals de Jong Flora Band.

Lokaal draagvlak is zeer belangrijk voor het succes van het Jeugdcultuurfonds. De steun van gemeenten en bedrijven is onmisbaar. De Rabobank Foundation, het landelijke maatschappelijke fonds van alle Rabobanken ondersteunt de missie van het Jeugdcultuurfonds om in 2 jaar tijd meer gemeenten aan te laten sluiten bij het Jeugdcultuurfonds. Hiervoor heeft de Rabobank Foundation € 250.000,- beschikbaar gesteld. Met dit geldt krijgt Jeugdcultuurfonds de mogelijkheid om in en samen met een gemeente een nieuw fonds te starten en daarmee kinderen een kans te bieden. Professionals uit onder andere het onderwijs, de jeugdzorg en het maatschappelijk werk zijn de intermediairs voor Jeugdcultuurfonds. Zij kennen de thuissituatie van het kind en kunnen een aanvraag indienen. Als een aanvraag is goedgekeurd gaat het geld rechtstreeks naar de culturele instelling en naar de winkel. De jaarlijkse bijdrage per kind is maximaal € 450,- voor contributie en attributen. Voor meer informatie zie www.Jeugdcultuurfonds.nl