Afbeelding
Foto:

Oproep aan liefhebbers van een schoon strand

Ingezonden n Op een wandeling over het strand van Katwijk naar Noordwijk werd ik geraakt door de hoeveelheid afval die er op het strand lag. Ik kon er niet zomaar langslopen en begon met oprapen. Er lag ook een soort slaapzak tasje tussen en binnen no-time had ik die vol.

Al rapend, ging er een knop bij me om en het bleek de knop te zijn om een structurele bijdrage te willen gaan leveren aan het opruimen van de rotzooi op het strand.


Ik begon een korte speurtocht naar al bestaande initiatieven en vond al gauw de juttersactie van Noortje Schrauwen. Zij is de bedenker en oprichter van Grondstofjutters en is in 2015 met de jutterszak-actie in Katwijk begonnen. Deze actie heeft zich inmiddels uitgebreid naar Noordwijk en Wassenaar en binnenkort doet ook Scheveningen mee. Bij diverse strandpaviljoens kan een jutterszak worden opgehaald en ingeleverd. Kopje koffie of een ijsje als bonus toe.


Dat dit soort acties nodig zijn blijkt ook uit de onlangs weer gehouden Boskalis Beach Cleanup tour, een initiatief van Stichting De Noordzee, die maar liefst 15.000 kilo van het strand af haalde in twee weken tijd. Gemiddeld ligt er per 100 meter strand 380 stuks zwerfafval.


Het sterke punt van Grondstofjutters vind ik dat het een continue proces is. Dit in tegenstelling tot de diverse jaarlijkse acties. Dat er veel meer actie nodig is, blijkt uit de hoeveelheid afval. Om het jutters initiatief een zetje in de rug te geven, plaats ik deze oproep met als doel een groepje mensen bij elkaar te krijgen zodat er bij voldoende belangstelling misschien wel dagelijks structureel gejut kan gaan worden op de stranden van Katwijk. Zelf wil ik beginnen met 2x per week, op de maandag en vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur. Indien mijn oproep gehoor vind, kunnen we dit gaan uitbreiden naar meer dagen. Ik heb daar ook een idee bij om het afval te gaan wegen en zo te zien hoeveel er wordt opgehaald.


Jut u met mij mee? Ik start op de derde vrijdag van september. Dit is "Keep it Clean Day" een actie vanuit Supportervanschoon en dit lijkt mij een mooi vertrekpunt. Aanmelden kan via jutterskatwijk@gmail.com. Vertrekpunt is Willy Zuid.


Louis van Schie
Katwijkerweg 18, Rijnsburg