Het comité van Open Monumentendag heeft een interessant programma samengesteld. | Foto: Piet van Kampen
Het comité van Open Monumentendag heeft een interessant programma samengesteld. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Ontdek cultuur tijdens Open Monumentendag

historie n Op zaterdag 9 september is het weer de landelijke Open Monumentendag. Inmiddels ook een traditie van een aantal jaren in de gemeente Katwijk. Bezienswaardigheden zoals panden met een rijk historisch verleden en diverse exposities zijn voor velen vaak een openbaring zoals in voorgaande jaren duidelijk is gebleken. Het thema dit jaar is 'Boeren, Burgers en Buitenlui'.

Door Piet van Kampen

Pak de fiets en ontdek wat er in diverse panden waar dikwijls wordt langs gereden of gelopen te zien is. Ter plaatse wordt ook uitleg gegeven over het ontstaan, de betekenis en de functie. Het comité Open Monumentdag waarvan Yvonne van den Anker de nieuwe voorzitter is, heeft weer een interessant programma samengesteld. Naast de van vorige jaren reeds bekende te bezoeken objecten zijn er ook weer nieuwe bezienswaardigheden aan toegevoegd. Ook zijn er activiteiten zoals orgelconcerten in de Vredeskerk en is de Turfmarkt omgetoverd tot een plein met middeleeuwse taferelen.

In het Katwijks Museum wordt er een culturele dag georganiseerd. Het museum is de hele dag open en de toegang is gratis. Voor veel inwoners die er nog nooit binnen zijn geweest is dit beslist een aanrader. In het Museum Oud Rijnsburg kan men zich vergewissen hoe het er in het verleden aan toe ging en markante foto's en vondsten brengen dit in beeld. In Valkenburg is een bezoekje aan de historische boerderij van de familie Van Leeuwen aan de Zonneveldlaan de moeite waard.


Programma

Het hele programma en de fietsroute zijn verkrijgbaar in het gemeentehuis, de bibliotheek, bij het Katwijks Museum en de VVV in de Wilhelminastraat. Ook is het te vinden op de website van de gemeente Katwijk, www.katwijk.nl/monumenten. Het is veelomvattend en daarom is het verstandig om thuis reeds de route van de voorgenomen te bezichtigen panden, exposities en activiteiten te plannen. Alles op een dag is vrijwel onmogelijk te doen.

De dag zal door burgemeester Cornelis Visser om 10.00 uur officieel worden geopend door het afschieten van een historisch kanon op de Roskambrug.


Muziekschool House of Music lanceert app op open dag

muziek n House of Music aan de Blekerstraat 28 houdt op zaterdag 2 september van 12.00 tot 16.00 uur een open dag om jong en oud kennis te laten maken met deze veelzijdige muziekschool.

Tijdens deze open dag zal o.a. de House of Music-app officieel worden gelanceerd. House of Music komt als eerste muziekschool van Nederland met een handige app waarop je als leerling gemakkelijk je lestijd kan vinden, contact kan zoeken met andere leerlingen of makkelijk alle informatie kan vinden over activiteiten. Voor niet-leerlingen is de app ook ideaal om informatie te vinden over de muziekschool en de leraren, op de hoogte te blijven van activiteiten of om bijvoorbeeld de opnamestudio of een oefenruimte te reserveren

Uiteraard is er op de open dag meer te doen dan kennis te maken met de nieuwe app. Zo is er een toetsen-clinic, kun je een mini-proefles volgen (gitaar, drums, basgitaar, toetsen, zang of saxofoon) en is er een dj-workshop van dj (leraar) Ward Kieft. Een uitgelezen kans om te ervaren wat een dj-les inhoudt.


Opnamestudio

Kijk mee met producers Arno Dreef & Eric Coen Versteeg hoe ze een band opnemen tijdens de open dag. Heel interessant om dat proces mee te maken en je kunt vragen stellen over de opnametechniek en over de mogelijkheden om zelf studiotijd te boeken met je band.


Toetsen-clinic

De toetsen-clinic wordt gegeven door Pim Kamp. Hij begon op zijn zesde met pianospelen en ging later naar het conservatorium van Alkmaar. Vanaf dat moment kreeg zijn carrière vaart en speelde hij bij grote namen als: Waylon, Do, Boris, Danny de Munk en Alain Clark. Pim komt vertellen over zijn leven als toetsenist en neemt diverse instrumenten mee om te demonstreren.

Tot slot is het mogelijk lekker te jammen met medemuzikanten in de speciaal ontworpen repetitieruimtes van House of Music. Gewoon een kop koffie komen drinken en de school of studio eens bekijken of kennis maken met de leraren kan natuurlijk ook. De nieuwe 'fifties American diner'- en 'New York' ruimte zijn de moeite waard om te zien.

House of Music houdt zaterdag een open dag. | Foto: PR