Mevrouw Corrie Vooijs-Harteveld werd honderd en kreeg bezoek van de burgemeester. | Foto: Piet van Kampen
Mevrouw Corrie Vooijs-Harteveld werd honderd en kreeg bezoek van de burgemeester. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Mevrouw Corrie Vooijs-Harteveld bereikt eeuw

n 'Gewoon regelmatig leven, dan word je honderd jaar'

Eeuweling n Op donderdag 24 augustus vierde Corrie Vooijs-Harteveld in alle rust samen met haar dochters Corrie en Anneke haar eeuwfeest. Het lichaam mag dan niet meer zo goed willen maar, haar geest in nog helder. Dat bleek tijdens het geanimeerde gesprek waarin zij terugblikte op haar leven.

Door Piet van Kampen

De eeuweling komt uit een gezin van zeven kinderen. Zij trouwde met Jacob Vooijs. Het echtpaar schonk het leven aan twee dochters maar meerdere nazaten werden zij niet rijk. De rol van grootmoeder heeft de honderdjarige niet gekend maar is desondanks gelukkig met haar leven dat na haar huwelijksdag werd voort gezet in de Wethouder D. Ouwehandstraat waar zij een jaar bij een gezin inwoonde. Na een jaar vonden zij een huisje in de Liersteeg, tegenwoordig de Lierstraat. Daar werd hun oudste dochter Anneke geboren. Later verhuisde het gezin naar de Buitensluisstraat waar Corrie het levenslicht zag. Nu woont moeder Corrie tot volle tevredenheid nog steeds in haar eigen vertrouwde huisje. De zorg voor haar is in goede handen van dochter Corrie en ook geniet zij de nodige thuiszorg van Marente.


Zeeman

Na de stap in het huwelijksbootje verdiende Jacob de kost voor het gezin op zee en later aan de wal als haringpakker. Als manlief van huis was pakte de vrouw des huizes regelmatig draad en naald en vele brei- en haakwerken kwamen uit haar vaardige vingers. Helaas overleed Jacob al op 66-jarige leeftijd. Nadien genoot Corrie samen met haar dochter Corrie van leuke uitstapjes zoals naar Friesland. 'Mooi was het daar. Veel mooie bootjes en vooral veel groen en koeien gezien' glimlacht de beminnelijke jarige.
'Moeder hield ook van wandelen en van het strand' vulden de beide dochters aan. 'Ook winkelde zij graag in Leiden'. Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog? 'Ja mijn man ging samen op de fiets met houten wielen naar de Haarlemmermeer om aardappelen te halen. Soms was het wel eng toen ik met Jacob in het duin aan het wandelen was en de kogels over ons heen vlogen' herinnert zij zich.
Nu maken moeder en dochter Corrie nog vaak een wandeling met de rolstoel naar het strand en staat de eeuweling nog vaak in de keuken. Zij wil nog zoveel mogelijk zelf doen. Rust en regelmaat was haar recept om de honderd jaar te bereiken.