Op de de Mr. J.J.L. van Brugghenschool werd gestart met de VVN-campagne voor veilig schoolverkeer. | Foto: PvK
Op de de Mr. J.J.L. van Brugghenschool werd gestart met de VVN-campagne voor veilig schoolverkeer. | Foto: PvK Foto:

De scholen zijn weer begonnen

Verkeer n Het lijkt een open deur intrappen om aan te geven dat de scholen weer zijn begonnen. Toch worden er elk jaar bij de aanvang van het nieuwe schooljaar spandoeken opgehangen met de bekende simpele boodschap.

Door Piet van Kampen

Het is niet voor niets dat Veilig Verkeer Nederland er telkens opnieuw aandacht aan besteedt. Er vallen jaarlijks nog slachtoffertjes om en nabij de scholen en de route er naar toe.


De oorzaken hiervan zijn meervoudig. Om te beginnen zijn kinderen en vooral zij die voor het eerst naar school gaan nog onwennig in het verkeer. Zij zijn onervaren en nog volop in mentale en fysieke ontwikkeling. Er wordt dikwijls impulsief en onverwacht gereageerd. Automobilisten rijden ook nog vaak te hard. Ook zij moeten er weer aan wennen dat na de vakantieperiode er weer volop verkeersbewegingen in de omgeving van de scholen zijn. Het zijn allemaal factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Het is aan de automobilist om alert te zijn want zoals gezegd, jonge kinderen zijn onervaren. Auto's rijden heel vaak te hard, ook in woonwijken.

De campagne, een initiatief van VVN en Holland-Rijnland werd gestart op het plein bij de Mr. J.J.L. van Brugghenschool. De keuze voor deze school was omdat dat de school de kwalificatie 'Safe' al eerder had gekregen. Directeur Jan Hoedeman kon de kinderen nauwelijks stil krijgen en ook het openingswoord van wethouder Klaas-Jan van der Bent zal velen zijn ontgaan. Zij popelden om hun bellenblaas te mogen openen. Waarom bellen blazen en geen ballonnen? 'Vanwege het milieu' lichtte Hoedeman toe.
Van der Bent deed verwoede pogingen om boven de kakofonie van geluiden uit te komen en de jongelui van de noodzaak van deze campagne te overtuigen. Vooral in de eerste drie maanden na de vakantie raken er vaak kinderen betrokken bij verkeersongevallen. Het zou raadzaam zijn als ouders nog voordat de kinderen naar school gaan alvast samen met hun kroost de route leren oefenen. Tip voor het volgende schooljaar want inmiddels zijn de scholen weer begonnen. Waarvan dus akte.