Burgemeester Cornelis Visser onthult een struikelsteen op de Duinoord. | Foto: Piet van Kampen
Burgemeester Cornelis Visser onthult een struikelsteen op de Duinoord. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Struikelstenen ter blijvende nagedachtenis

gedenktekentjes n Op 4 mei worden de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde soldaten en de gedeporteerde en daarna vermoorde burgers herdacht. Ook in Katwijk is dit een mooie en innemende traditie. Behalve het oorlogsmonument de Leeuw zijn er nu ook bij twee woningen struikelstenen in het trottoir aangebracht. Ter blijvende nagedachtenis aan de bewoners die op gruwelijke wijze om het leven werden gebracht.

Door Piet van Kampen

Vorige week dinsdag vond de plechtige onthulling van deze stenen op gepaste wijze plaats. Hieraan voorafgaand was er eerst een bijeenkomst in het gemeentehuis. Er waren enkele tientallen genodigden waaronder nabestaanden van de omgekomen families en leden van de werkgroep die het initiatief hadden genomen om deze herinneringsstenen aan te brengen. Het idee is afkomstig uit Duitsland waar kunstenaar Günther Demnig het project Stolpersteine realiseerde. Nu liggen deze gedenkstenen (tegels) met de namen van de voormalige bewoners van de beide panden in het trottoir voor de woningen.


Werkgroep

Enkele jaren geleden nam Willem van der Plas het initiatief om de struikelstenen ook in Katwijk te realiseren. De heer Belinfante was tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoner van het huis aan de Zeeweg 133. Hij was werkzaam bij de voormalige kunstharsfabriek Synthese en daar werden brieven gevonden die de werkgroep die Van der Plas samen met Pieter van der Bent en Jan Sneijders op het spoor zetten.

Na veel onderzoek is het de groep gelukt om het een en ander te traceren. Ook kwam naar voren dat er op Duinoord 38 mensen woonden die gedeporteerd zijn en later vermoord. Tijdens de bijeenkomst prees wethouder Jacco Knape hen voor hun vele werk. Het verzoek van de werkgroep om dit project ook in Katwijk mogelijk te maken werd door de gemeente gehonoreerd.
Na de bijeenkomst wandelde het gezelschap naar de beide woningen. Nabestaande Elly Abas onthulde de stenen bij Zeeweg 133 en burgemeester Cornelis Visser deed dit bij Duinoord 38. J. Benavides voorzitter van de Joodse gemeenschap in Leiden bad het gebed Kaddisj.