Volgend weekend is er weer een Pasar Malam bij Stoomtrein Katwijk-Leiden. | Foto: PR
Volgend weekend is er weer een Pasar Malam bij Stoomtrein Katwijk-Leiden. | Foto: PR Foto:

Pasar Malam-weekend bij Stoomtrein

indisch n In het weekend van 2 en 3 september vindt bij de Stoomtrein Katwijk Leiden voor de eerste keer een Pasar Malam plaats. Waan je in Azië met haar verrassende tropische geuren, bijzondere maaltijden en gastvrije sfeer. Kom lekker eten in de rijtuigloods. Geniet van de muziek van diverse artiesten en een dansgroep. Sla je slag bij de stalletjes met Aziatische artikelen (ook echte antieke krissen en houtsnijwerk) op het museumterrein en rijd mee met de stoomtrein.

Kom vlak bij huis genieten van de rijke Aziatische historie met alles wat een authentieke Pasar Malam te bieden heeft. Een bezoek aan deze Aziatische markt biedt een tropische shopping en entertainmentbelevenis voor het hele gezin. Dat betekent, genieten van het podiumprogramma, lekker eten en drinken en natuurlijk kijken bij de kramen of er nog wat leuks te scoren valt! Door eigen import zijn er al leuke artikelen te koop vanaf 1 euro! En dat alles op een wel heel bijzondere en authentieke locatie: het buitenmuseum van de Stoomtrein Katwijk Leiden.

Vooral voor kinderen is het smalspoor aantrekkelijk omdat de locomotieven niet zo groot zijn. Veel kinderen vinden het een belevenis om op de locomotief naar het vuur in de stoomketel te kijken of een stukje mee te rijden. Op de tentoonstelling in het binnenmuseum is te zien dat het smalspoor waarop de stoomtrein rijdt, gelijk is aan dat wat wordt gebruikt op de plantages op Java en Sumatra. En dat nu is de bijzondere link naar dit tropische pasar-evenement. Met een beetje fantasie waan je je in Indonesië.

In samenwerking met de Indonesische ambassade in Den Haag wordt de collectie van de Stoomtrein Katwijk Leiden uitgebreid met twee stoomlocomotieven afkomstig van Indonesische suikerfabrieken die zijn gebouwd door de Nederlandse locomotieffabriek Du Croo & Brauns uit Weesp. De locomotieven zullen eind dit jaar/begin volgend jaar naar Nederland worden verscheept. Bij de Stoomtrein Katwijk Leiden zullen ze gerestaureerd worden. Een stukje Indonesië zal daardoor tastbaar zijn in Nederland en weer rijdend aan het publiek getoond kunnen worden.

De toegang voor volwassenen bedraagt € 9,-. Kinderen van 4 t/m 12 jaar komen naar binnen voor € 7,00. Kinderen van 0 t/m 3 jaar gratis. Het museum is open op zaterdag van 10.30 tot 18.30 uur en op zondag van 10.30 to 17.30 uur.


Nieuwe exposities in Topaz Overduin

Kunst n Tot 23 oktober zijn er in verpleeg-, behandel- en Huntingtoncentrum Topaz Overduin in Katwijk twee nieuwe exposities te bewonderen. Op dit moment worden maritieme schilderijen van Denis Lagarde en gebreide/gehaakte theemutsen van Charlotte Hensen tentoongesteld. Elke drie maanden is er een nieuwe expositie.

De exposities zijn zeven dagen per week te bezichtigen in restaurant 's Janshoek en de bijbehorende gang in Topaz Overduin aan de Nachtegaallaan 5. Bezoek is mogelijk van 10.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Iedereen is van harte welkom de expositie te bekijken.


Denis Lagarde ging al op jonge leeftijd, samen met zijn moeder, mee op de schepen waarop zijn vader voer. Vanaf toen heeft zijn leven altijd in het teken gestaan van de zee, scheepvaart en schepen. Zijn eerste reis was met een koelschip (de Geest Star) naar Trinidad. Hij was toen pas 2 jaar oud. Van jongs af aan heeft Denis willen varen en zeilen. Hij was gek op alles wat met water en schepen te maken had. Sinds 2002 is Denis gaan schilderen: uiteraard schepen en de zee!

Charlotte Hensen-Lok is breikunstenaar. Zij heeft zich toegelegd op het maken van unieke, aparte, maffe, gezellige, chique theemutsen. De meeste theemutsen zijn gebreid, maar sommige gehaakt.
De theemutsen kunnen natuurlijk gebruikt worden, maar zijn ook bijzonder mooi om gewoon neer te zetten of om cadeau te geven.

Aankopen zijn mogelijk via de receptie van Topaz Overduin. Wilt u ook een keer exposeren in Topaz Overduin, neem dan contact op met de kunstcommissie van Topaz Overduin: Willy Zuijderduijn en Ab Kuling via e-mailadres willyzuijderduijn@gmail.com.

Charlotte Hensen en Denis Lagarde exposeren in Overduin. | Foto: PR