De wassenaarse/katwijkse band ACE treedt op tijdens Gluren bij de Buren. | Foto: PR
De wassenaarse/katwijkse band ACE treedt op tijdens Gluren bij de Buren. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Gluren bij de Buren op de Katwijkse loswal

Feestplein n De najaarsfeesten van Katwijk aan den Rijn staan dit jaar in het teken van Tirol am Rhein. Voor het programmaonderdeel Gluren bij de Buren op woensdag 23 en donderdag 24 augustus hebben vijf Katwijkse bedrijven de handen ineen geslagen. Tegenover de molen 'De Geregtigheid' aan de Valkenburgseweg bevindt zich de Katwijkse loswal. Een voor velen onbekende plek die in de vorige eeuw in Katwijk Binnen een centrale rol vervulde bij de aanvoer van goederen over het water.

Deze historische plek aan de Oude Rijn en de botenloods van Zwaan Jachtbouw worden omgetoverd tot een gezellig plein in Duits/Oostenrijkse sferen onder het motto 'Bier und Wein am alten Rhein'.

Er is een uitgebreide wijnproeverij en een Duitse bierpomp. Een ideale manier om de oude botenloods en de Katwijkse loswal te bekijken onder het genot van een hapje en een drankje. De consumptiemunten van de Oranjevereniging zijn op deze gezellige avonden verkrijgbaar en inwisselbaar.

Op woensdagavond start de avond om 19.00 uur en staat – hoe kan het ook anders – Duits- en Oostenrijkstalige muziek centraal. Daarbij hoort uiteraard ook een nodige portie Egerländer en Duitse marsmuziek. Maar schlagermuziek en après ski komt natuurlijk ook aan bod.

Donderdag staan van 19.00 uur de Katwijkse straatband Ace op het podium met covers van bekende artiesten, zoals Neil Young, Eric Clapton, Beatles, Stones, Bob Dylan en zelfs Pink Floyd. Last but not least, zingt Arie Nijgh op beide avonden een aantal van zijn favoriete nummers.


Taalmarkt op 2 september in Bibliotheek Hoornes

alfabetisering n De Nederlandse taal goed (leren) lezen, schrijven en spreken is voor jong én oud een hele opgave en kost soms veel moeite. Hoe handig is het dan om alle informatie over mogelijkheden en aanbieders op het gebied van taal in Katwijk bij elkaar te hebben.

In het kader van de Week van de Alfabetisering organiseert Bibliotheek Katwijk daarom op zaterdag 2 september van 10.30 tot 13.00 uur een gratis toegankelijke Taalmarkt in de bieb aan de Hoorneslaan. In kraampjes presenteren zich diverse organisaties die, op wat voor manier dan ook, bezig zijn met taal en lezen, en taalactiviteiten aanbieden. Belangstellenden kunnen een korte lezing bijwonen met als titel 'Moeite met leren lezen', een workshop 'Herken laaggeletterdheid volgen en voor jonge kinderen is er voorlezen'.

De Taalmarkt is interessant voor veel mensen. Ouders van schoolgaande kinderen, ouderen, slechtzienden, mensen die de (Nederlandse) taal moeten leren of willen verbeteren, taalcoaches maar ook hun familie, buren, collega's, vrienden zijn welkom. Loop binnen en ontdek de vele mogelijkheden die er zijn als het om taal gaat. Als je kind dyslexie heeft, als je moeder steeds slechtere ogen krijgt, als je taalvrijwilliger/taalcoach wilt worden, als je een talencursus wilt volgen, als je buurman moeite heeft met lezen en zichzelf niet kan redden, als je moet inburgeren: op de Taalmarkt krijg je antwoorden op al je vragen.

Deelnemers Taalmarkt

Op de Taalmarkt zijn onder meer aanwezig: Stichting Lezen en Schrijven (met om 11.00 uur de workshop 'Herken laaggeletterdheid'), Dyslexiespecialist Jolanda Roelfsema (met om 11.45 uur de lezing 'Moeite met leren lezen'), Welzijnskwartier (met informatie over taalvrijwilligers/taalcoaches), ProBiblio (met voorbeelden van leeshulpmiddelen), de taalaanbieders CapabelTaal, DubbelTaal en IVIO, K&O (met hun aanbod van talencursussen voor komend seizoen), Visio (expertisecentrum over slechtziendheid en blindheid die in de bieb oogmetingen uitvoert), Logopediepraktijk Katwijk, uitgeverij Eenvoudig Communiceren, Taal op het Werk (Wij helpen u met de taal en werk!), EchtNederlands (verzorgt cursussen Nederlandse taal, Inburgeringscursussen en Staatsexamentrajecten) en het digiTaalhuis van Bibliotheek Katwijk. Het digiTaalhuis biedt ondersteuning aan mensen bij het leren van de Nederlandse taal. Er kan worden doorverwezen naar een passende cursus maar het digiTaalhuis heeft ook zelf mogelijkheden om te helpen bij het Nederlands leren zoals het taalcafé, de leeskringen en de schrijftafel. Ook heeft de bibliotheek speciale taaloefenwebsites waarbij de Digi-taalcoach hulp biedt bij het gebruik. Verder worden er lees-, studie- en woordenboeken uitgeleend.

 | Foto: PR