De kaart is te vinden op www.cultuurhistorieduinenbollenstreek.nl
De kaart is te vinden op www.cultuurhistorieduinenbollenstreek.nl Foto: PR

Katwijkse cultuurhistorie online

cutuur n Alle restanten van de Katwijkse cultuur in het buitengebied zijn tegenwoordig terug te vinden op een kaart op internet, bekend als de Cultuurhistorische Atlas. Dat kunnen boerderijen, wateringen, landgoederen, oude wegen, duinlandjes zijn en wat de Katwijkers verder in vele eeuwen aan het landschap verbouwd hebben.

Al jaren wordt er door het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek gewerkt aan deze Atlas van de streek. In alle dorpen hebben plaatselijke deskundigen lijsten gemaakt van de bijzondere onderdelen die het waard zijn om te behouden. Eind 2014 hebben de gemeenten de CultuurHistorische Atlas als beleidsinstrument opgenomen en hebben dit met een financiƫle bijdrage ondersteund. Nu de Gemeente Katwijk dit jaar een start heeft gemaakt met het opstellen van een Omgevingsvisie is de CultuurHistorische Atlas actueler dan ooit.

Ook als je interesse hebt in erfgoed is deze website interessant, tijdens een fietstocht of als voorbereiding in wat je om je heen kan zien. Soms valt erfgoed niet op. Zo zijn veel sloten en vaarten meer dan duizend jaar oud en nog nooit veranderd. De kaart is te vinden op www.cultuurhistorieduinenbollenstreek.nl. Als daar wordt uitvergroot naar Katwijk zijn gekleurde punten, lijnen en vlakken te zien. Door die aan te klikken komt er een beschrijving en foto, vaak met oude kaartjes tevoorschijn.