Het was voor de jury een hele klus alle deelnemers te beoordelen. | Foto: Piet van Kampen
Het was voor de jury een hele klus alle deelnemers te beoordelen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Standwerkersconcours geeft Toeristenmarkt extra dimensie

vakwerk n Het zijn de doorgewinterde, met een spraakwaterval gezegende en overtuigingskracht geboren kooplieden die hun producten aan de man trachten te brengen. Menig potentiële klant gaat voor gaas en de koopman of -vrouw strijkt glimlachend de eurootjes op. Tijdens de Toeristenmarkt van vorige week dinsdag was het niet anders.

Door Piet van Kampen

Vaak gaat het er rustig aan toe tijdens een marktdag. Er wordt gesnuffeld en nog eens gesnuffeld. Verbaal 'geweld' is slechts her en der te beluisteren. Tijdens het standwerkersconcours op het Andreasplein was het echter andere koek. De 15 kooplieden streden niet alleen om de kas te spekken, maar ook om de hoogste eer. Eén vrouw en acht mannen gingen er vol tegenaan. Hun verkooppraatjes waren doorspekt met grappen en grollen.'Dames en heren… o nee ik moet tegenwoordig geachte luisteraars zeggen' galmde de stem van Lydia van de Ruit in haar stand met een wonderlijke vlekkenzeep. 'Nergens te koop, alleen bij mij' terwijl zij demonstreerde hoe haar unieke product simpel de smerigste vlekken verwijderde. 'Wilt u er nog een nachtje over slapen? Kom dan morgen naar Hoenderloo want daar sta ik dan'. Sommigen sliepen er geen nachtje over een diverse stukken zeep verwisselden van eigenaar.

Wereldproduct

Artikelen die werden aangeboden zijn in de regel nog onbekend. Geen tv-reclame. Maar bij de kraam van John Gruter met Blije Voeten waren ze te koop. Allerhande voet-, teen,- en beenkwaaltjes zouden met zijn bijzondere crème verleden tijd zijn. 'Het is een wereldproduct mevrouwtje' en mevrouw Schuring liet zich overtuigen. 'De toeriste uit het Drentse Beilen logeerde in Noordwijk, maar had van de Toeristenmarkt gehoord en kwam ervoor naar Katwijk. 'Wat is het hier gezellig' verwonderde zij zich over de drukte in het dorp. Het was voor de jury lastig te beoordelen, want de kooplui beschikten allemaal over welsprekendheid, voorlichting en overtuigingskracht. Frans de Graaf met zijn Breatpannen ging met de eer en € 250,- strijken, Lydia van de Ruit werd 2e met haar zeep en John Gruter met zijn Blije Voeten werd 3e.