Afbeelding
Foto:

'Hoe meer deelnemers, hoe groter je bereik'

preventie n Rijnsoever heeft sinds vorige week WhatsAppborden in de wijk. Zeven borden in totaal vanaf de Melkweg tot aan het tennispark van MVKV. Borden als waarschuwing aan criminelen, dat zij in de gaten worden gehouden door buurtbewoners. Beheerders Gerwin Ouwehand en René Ouwerkerk van de WhatsAppgroep Rijnsoever zijn er heel blij mee.

Het stak de beheerders wel een beetje toen afgelopen maart de eerste WhatsAppborden als proef in de Molenwijk werden geplaatst. 'Wij hadden die borden het liefst natuurlijk bij ons in de wijk gehad', meldt Ouwehand. Hij ging naar het spreekuur van de burgemeester om te pleiten voor borden in Rijnsoever. 'We kwamen in contact met Irene van der Plas van het CDA en zij heeft zich er hard voor gemaakt bij de gemeente. En de gemeente heeft meer borden aangeschaft.'
´De borden zijn vrijdag geplaatst en we kregen er meteen tien aanmeldingen bij´, meldt Ouwerkerk. Daarmee komt het aantal deelnemers op meer dan vierhonderd. Dat hoge aantal heeft er toe geleid, dat er nu twee groepen in Rijnsoever zijn, omdat er maximaal 256 in een groep kunnen. 'De ene groep telt 216 deelnemers en de ander 218. Als het zo doorgaat, moet er een derde groep komen', lacht Ouwehand.
Beiden benadrukken, dat de WhatsAppgroep alleen bedoeld is om verdachte situaties te melden. Ouwerkerk: 'Verdachte personen in de wijk of een poging tot inbraak bijvoorbeeld'.
De WhatsAppgroep Rijnsoever is vorig jaar januari opgezet door Ouwerkerk, nadat hij een artikel had gelezen over buurtpreventie via WhatsApp-groepen. Ouwehand sloot zich vorig jaar zomer aan.
Het aantal deelnemers groeide enorm, nadat de WhatsAppgroep Rijnsoever en politie Katwijk een inbraakoefening organiseerden. Buurtbewoners zochten actief mee naar de inbrekers, zonder dat zij wisten dat het om een oefening ging. Een uur later waren de twee 'verdachten' dankzij de WhatsAppgroep aangehouden.
'Dat maakt wel duidelijk hoe belangrijk burgerparticipatie kan zijn', zegt Ouwehand, zelf werkzaam bij de politie. Het zorgt er ook voor dat bewoners zich meer betrokken voelen bij hun wijk. 'Hoe meer deelnemers, hoe groter je bereik is.'

Daling inbraken

Buurtpreventie via WhatsAppgroepen kan bijdragen aan een daling van inbraken, blijkt uit onderzoek van de gemeente Tilburg: een daling van veertig procent van het aantal woninginbraken per duizend inwoners.
Rijnsoeverbewoners kunnen zich aanmelden bij de WhatsAppgroep via: buurtwhatsapp.rijnsoever@gmail.com. Onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer.