Braeme zouke, die traditie zit er al sinds mensenheugenis in. Kleine hoeveelheden plukken voor eigen gebruik in het duin is volkomen legaal. | Foto: Gieny Westra
Braeme zouke, die traditie zit er al sinds mensenheugenis in. Kleine hoeveelheden plukken voor eigen gebruik in het duin is volkomen legaal. | Foto: Gieny Westra Foto:

Braeme zouke

plukken n Vorige week was in het nieuws dat wildplukken van bijvoorbeeld bramen verboden is en dat Staatsbosbeheer boetes hiervoor kan uitdelen. Het is natuurlijk al een oude Katwijkse traditie: om braem gaen. Maar hoe legaal is dat nu?

Er groeien bijvoorbeeld in de duinen de nodige bramenstruiken. Een zegsman van Staatsbosbeheer legt uit: "Het is natuurlijk altijd zaak om op de paden te blijven. Van plukken voor eigen gebruik maken we geen probleem. Dan denken we aan een champignonbakje per persoon. Wie met grote emmers het duin in gaat, die moet wel van de paden af. Dergelijke grote acties vallen onder stroperij en zijn dus wel strafbaar. De bessen dienen als voedsel voor dieren. Maar het plukken draagt ook bij aan de natuurbeleving. Maar pluk niet te laag, want dan kunnen de bramen besmet zijn met de vossenlintworm.

Langs de weg, zoals bij de Zanderij valt buiten de jurisdictie van Staatsbosbeheer.