Cor en Hasiena de Vries kregen de felicitaties namens de gemeente van wethouder Van der Spijk. | Foto: PvK
Cor en Hasiena de Vries kregen de felicitaties namens de gemeente van wethouder Van der Spijk. | Foto: PvK Foto:

Echtpaar de Vries 60 jaar in de huwelijksboot

Diamant n De huwelijksboot van Cor (90) en Hasiena (84) was 36 jaar lang een fraaie woonark die in de Goudse wateren was aangemeerd. De eerste drijvende woning werd na zeven jaar te klein en er werd een nieuwe 'dubbeldekker' gebouwd. Na 24 jaar keerden zij terug naar Katwijk in een woning aan het Cleijn Duinplein waar zij terugblikken op een lange echtverbintenis. Een groot spandoek voor de deur verraadt dat hier iets bijzonders gaande is.

Door Piet van Kampen

Beiden zijn geboren in Katwijk maar hebben een groot deel van hun leven in Gouda gewoond waar Cor al jong naar toe verhuisde. Tijdens een familiebezoek in Katwijk ontmoette hij daar de jonge Hasiena. Het stel kende elkaar niet maar Cor zag iets in haar en schreef een dag later een brief met het verzoek voor een nadere kennismaking. Hasiena ging op de avances in en Cupido deed het verdere werk. 'Zo is het gekomen' lacht Cor fijntjes. 'Dus geen ontmoeting op de Voorstraat' vult de bruid hem aan. De 'brulloft' werd in de Oranjezaal gevierd en het jonge paar vertrok naar Gouda. In de kaasstad zagen Jaap, Hasiena, Kees, Theresia en Janette hete levenslicht. Het paar werd gezegend met tien kleinkinderen en een achterkleinkind. 'Wij hebben geweldige kinderen die altijd voor ons klaar staan' prijst moeders haar kroost.


Elke zaterdag

De heer des huizes verdiende de kost als voorman bij een staalconstructiebedrijf in Gouda en was soms dagen van huis als de klus ver weg was. Moeder de vrouw had de zorg voor de kinderen en naaide veel kleding voor hen. Eén ding was vaste prik voor haar: 'Ik ging elke zaterdag even naar Katwijk en moest wel wennen in Gouda', bekent zij. Na het bereiken van het pensioen keerde het echtpaar terug naar Katwijk. Leuke vakanties in Turkije, Hongarije, Polen en Israël komen in hun herinnering naar boven. Zij denken terug aan leuke fietstochtjes en wandelingen samen. Cor is vooral dankbaar dat hij nog steeds kan fietsen nu hij is genezen van een herseninfarct en een hartstilstand. 'Daar ben ik inderdaad heel erg dankbaar voor' is de man – die ook muzikaal is aangelegd, mondorgel, keyboard en accordeon - heel oprecht.


Huifkar

Het diamanten huwelijk werd op bijzondere wijze gevierd. Het paar werd door de nazaten verrast met een rit in een huifkar door hun geboortedorp. 'Heel bijzonder en de mensen groeten ons ook' is de ervaring van het echtpaar dat de huwelijksdag gezellig met de familie in eigen huis met een etentje afsloot. Hun levensmotto: Elkaar aanvoelen en vrij laten. Het recept voor een lang en gelukkig huwelijk.


Geslaagd eerste Zee-evenement

strand n Het bezoekersaantal op het Zee-evenement in Katwijk overtrof de stoutste verwachtingen van de organisatoren: de Strandgroep van IVN regio Leiden. Het Evenement trok in 3 uur tijd naar schatting 500-800 bezoekers, zowel mensen uit de regio als toeristen.

Er was dan ook genoeg te doen, zowel voor kinderen als voor volwassenen: Er werden 3 excursies gegeven, waaronder een excursie met een sleepnet. Degenen die meededen met het "Rozerspel" vergeten vast nooit meer hoe een rozer eruit ziet, en hoe de Nederlandse naam voor deze schelp is. Tijdens de kinderexcursie werden er enthousiast "strandtuintjes" gemaakt. Kinderen konden naar hartelust met een garnalennetje in zee vissen. Tijdens de puzzeltocht langs de kramen ontdekten de kinderen dat schelpen, net als bomen, jaarringen hebben, en waarom een platvis zulke "scheve" ogen heeft. Bij een kraam met aquaria konden mensen levende baby-platvisjes en levende weekdieren bekijken, zoals de Amerikaanse zwaardschede die zich probeerde in te graven in zand of de alikruikjes, die het aquarium uit probeerden te kruipen.

Voor de kraam met vissen was veel belangstelling, zo vaak krijg je niet de kans om te voelen waarom de huid van een haai vroeger als schuurpapier werd gebruikt. Of te zien en voelen waar de Stekelrog zijn naam aan te danken heeft. Ook de eikapsels die je op het strand kunt vinden van stekelrog en hondshaai konden bekeken worden.

Bij de kraam van Naturalis vertelden 2 enthousiaste medewerkers over alle bijzondere vondsten uit zee, van mammoetkies tot balein van een walvis.

Het Natuurcentrum was deze dag te klein voor alle volwassenen en kinderen die de naam van een schelp wilden opzoeken, de interessante vaste tentoonstelling bekijken of met schelpen knutselen. Velen verlieten met een zelf gemaakt schelpenschilderij, schelpenkoord of schelpenarmband het Natuurcentrum

Tijdens het Zee-evenement was er veel te ervaren. | Foto: Piet Broekhof